fbpx

De ce sa folosesti un cablu coaxial? Ce avantaje ai?

cablu din fibra optica

Pana nu demult, conceptul de cablu coaxial nu era foarte bine cunoscut si nici foarte clar utilizatorilor. Cablul coaxial este un cablu folosit in vederea transmiterii semnalelor de frecventa radio ce poate fi folosit pentru a conecta receptoare si radio-emitatoare la antenele lor, pentru conexiuni in retelele de calculatoare si distribuirea semnalelor de televiziune prin cablu. Un astfel de cablu este format din firul conector, materialul izolator, invelis suplimentar, precum si de un conductor acoperit de un strat izolator.

Beneficiile pe care le ofera un cablu coaxial si caracteristici tehnice

Un astfel de cablu are avantaje majore comparativ cu alte tipuri de cablu de cupru, si anume comportare buna in frecventa si posibilitatea acoperirii unei benzi largi de la frecvente joase pana la cele UGF. Cablul coaxial este ideal pentru transmisii video analogice, dar si pentru tehnologii digitale moderne de transmisie de date. Acesta poate fi clasificat in functie de numarul RG, care desemneaza impedanta aproximativa. Lungimea si capacitatea de temperatura sunt alte caracteristici importante.

In oferta companiei https://smd-plus.ro/ exista atat modele de cabluri coaxiale, cat si alte modele de cablu din fibra optica. O mare varietate de conectori, dar si de repartitoare sunt disponibile pentru cablurile coaxiale si sunt special concepute pentru a corespunde numerelor specifice RG.

Cablu coaxial | cablu din fibra optica | Smd-plus.ro

cablu coaxial

Aceste numere joaca un rol important in eficacitatea sa pentru anumite aplicatii si ar trebui sa fie luat in calcul in procesul selectiei. Majoritatea cablurilor coaxiale au o impedanta de 50, 52, 75 sau 93 de Ohmi. RG 6 este cel mai des utilizat cablu coaxial pentru uz casnic, iar majoritatea conexiunilor sunt prin conectori sau mufe F. In alta ordine de idei, RG 59 este utilizat in vederea transportarii semnalelor video in televiziunea cu circuit inchis, folosit anterior pentru televiziunea prin cablu. Acesta are o ecranare slaba dar va conduce un semnal video HD pe distante scurte.

RG 11 suporta o gama foarte larga de aplicatii video digitale, cablul fiind disponibil cu scuturi duble si quad pentru protejarea semnalelor video de interferente si degradare. Cablurile coaxiale sunt utilizate in mod frecvent pentru conectarea echipamentului video de acasa. Acestea erau folosite inainte pentru a pune in aplicare retelele de calculatoare, insa au fost inlocuite cu cablurile torsate in cele mai multe aplicatii.

Fara niciun risc, detinand toate informatiile necesare, clientii pot alege cablul coaxial potrivit necesitatilor lor.