De ce am nevoie de un consultant in afaceri si cum ma ajuta el?

decorare salon nunta

La baza economiei unei tari se afla IMM-urile. Foarte multe dintre ele sunt performante, insa in acelasi timp avem foarte multe intreprinderi care se nasc si intra in faliment in primul an de activitate.

De ce intra firmele in faliment?

Motivele sunt multiple si dintre cele mai variate printre care putem enumera:

  • lipsa cunostintelor necesare pentru demararea si conducerea unei afaceri;
  • management al resurselor defectuos;
  • lipsa planificarii activitatilor;
  • productie ineficienta;
  • competitia prea mare;
  • neadaptarea la conditiile pietei;
  • lipsa analizelor cu privire la publicul tinta s.a.

Trebuie sa mentionam ca si firmele cu vechime pot avea astfel de probleme din cauza unor decizii neinspirate.

Care ar fi rolul consultantei in afaceri si management?

Serviciile de consultanta si management sunt menite sa imbunatateasca performantele intreprinderii solicitante. Acest lucru se realizeaza prin oferirea de consiliere obiectiva urmata in anumite cazuri de implementarea unor solutii.

In alta ordine de idei, firma ce solicita servicii de consultanta in afaceri si management permite specialistilor sa patrunda in viata organizatiei pentru a intelege mersul lucrurilor astfel incat sa poata determina care este cauza problemelor intamplinate de managementul firmei.

De ce firmele angajeaza consultanti?

Fiecare persoana vede lucrurile intr-un mod diferit, iar problemele firmei nu pot fi observate de multe ori de persoanele implicate. Angajarea consultantilor externi reprezinta o alta perspectiva de a privi activitatea firmei, precum si un set de cunostinte pe care este posibil ca niciun angajat din cadrul firmei sa nu le detina.

Un consultant in afaceri cu experienta va poate ajuta sa va schimbati radical activitatea si modul de gandire sau management al firmei. Acesta vine in ajutorul firmei cu o viziune independenta si impartiala.

Pe baza experientei, consultantul va descoperi problemele din cadru firmei si va evalua posibilele solutii, indicand o noua cale ce ar trebui urmata pentru a creste performantele la nivelul dorit.

Un consultant reprezinta o resursa suplimentara pentru o firma, el avand abilitatile necesare pentru a implementa solutii si a  instrui angajatii crescundu-le performantele.

In piata apart tot mai multi consultanti, insa trebuie sa fiti atenti pe cineva angajati deoarece fara cunostintele necesare, un presupus consultant cu experienta, ar putea sa va creeze mai multe probleme.

Solicitati consultanta de profesionisti, firme cu experienta care au un portofoliu care sa va ofere suficienta incredere pentru a va lasa afacerea pe mana lor in scopul salvarii sau dezvoltarii ei.