De ce este testul Papanicolau atat de important?

22 iunie 2017
Autor:
Suits Advertising

Testul Babes-Papanicolau este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor celulelor cervicale care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin.

Medicii sustin ca aceasta forma de cancer este o afectiune pentru care exista posibilitatea unei profilaxii eficiente datorita existentei unui stadiu preinvaziv cu evolutie indelungata.

"Dupa varsta de 45 ani, citodiagnosticul (examinare microscopica - n.r.) se va efectua anual si este fireasca intreruperea efectuarii testelor de depistare dupa 65 ani la femeile care nu au antecedente citologice anormale", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Varsta medie pentru cazurile de cancer invaziv este de 55 ani, iar cea a cazurilor cu leziuni preinvazive, intre 30 - 35 ani.

Testul Papanicolau nu este un mijloc de diagnosticare, ci de depistare a celulelor anormale.

Cancerul de col uterin este diagnosticat anual la aproximativ 500.000 de femei si se afla pe locul doi in topul cancerelor cel mai frecvent intalnite la femei. Peste 80% din decesele cauzate de cancerul cervical, cum ar fi cel de col uterin, se produc in tarile in curs de dezvoltare, partial ca urmare a lipsei programelor de educatie, informare eficiente. Medicii de specialitate au afirmat ca, cancerul colului uterin este o afectiune pentru care exista posibilitatea unei profilaxii eficiente datorita existentei unui stadiu preinvaziv cu evolutie indelungata. Acest stadiu poate fi diagnosticat prin efectuarea periodica a testului Papanicolau.

Varsta medie pentru cazurile de cancer invaziv (chiar daca se scot leziunile canceroase, pacientul nu este vindecat) este de 55 ani, iar cea a cazurilor cu leziuni preinvazive (dupa eliminarea leziunilor bolnavul se vindeca) intre 30 - 35 ani. In timp ce frecventa leziunilor preinvazive a crescut considerabil, incidenta globala a leziunilor invazive este in scadere. Tocmai de aceea, specialistii estimeaza ca fara o imbunatatire semnificativa in prevenirea cancerului cervical, pana in anul 2050 se va ajunge la un milion de noi cazuri pe an. Orice femeie cu indicatii clinice precum sangerari intermenstruale, sangerari dupa contact sexual, sangerari in menopauza sau cu leziuni ale colului uterin trebuie sa faca un test citologic in orice moment, indiferent de data ultimului test efectuat.

Testul Papanicolau

Testarea regulata cu ajutorul frotiurilor este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor celulelor cervicale, care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin. Aceasta permite ulterior administrarea tratamentului optim. Tehnica clasica, Babes-Papanicolau (1941), este inca mult utilizata si astazi. "Testul Papanicolau (n.r. - frotiul) implica recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Ginecologul sau asistenta folosesc o periuta speciala si spatula cu ajutorul carora recolteaza cu blandete celule de pe suprafata colului uterin si din interiorul canalului colului uterin. Acestea sunt examinate ulterior la microscop in vederea identificarii anomaliilor celulare precoce", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, director de cercetare-dezvoltare la Maternitatea Cuza Voda.

Cand se face testul Papanicolau

Medicii considera ca un frotiu (test) la fiecare 3 ani dupa alte doua prime teste normale, este suficient pana la varsta de 45 ani. Primele doua teste trebuie efectuate in lunile ce urmeaza inceputului activitatii sexuale. "Dupa varsta de 45 ani, citodiagnosticul se va efectua anual si este fireasca intreruperea efectuarii frotiurilor de depistare dupa 65 ani la femeile care nu au antecedente citologice anormale. Inaintea efectuarii frotiului trebuie sa fie evitat tuseul vaginal si utilizarea vreunui lubrifiant", a spus medicul Onofriescu. Testul trebuie efectuat la o distanta de 48 ore de un raport sexual si in afara perioadei menstruale, in absenta oricarui tratament local si al infectiilor si acolo unde este cazul dupa tratament estrogenic.

Rezultatele testului Papanicolau

"Daca pe frotiu sunt vizibile celule anormale este normal sa va ingrijorati. Formele preinvazive sunt puse in evidenta de frotiurile cervicale anormale. Vestea buna este ca, daca sunt depistate la timp, majoritatea anomaliilor incipiente ale celulelor cervicale fie se remit spontan, fie raspund bine la tratament, daca acesta este necesar, prevenindu-se astfel progresia catre cancer. Mai trebuie spus ca frotiul nu este un mijloc de diagnostic, ci de depistare a existentei unor celule anormale. In consecinta, orice test anormal va indica necesitatea unei colposcopii si biopsii dirijate, dar numai dupa examinarea anatomo-patologica a produsului de biopsie de col uterin se stabileste diagnosticul de cancer de col uterin. Desi frotiul este un bun mijloc de depistare, exista totusi un procent de esec ce nu poate fi neglijat, a carui cauza tine in primul rand de imperfectiunile tehnice. Se estimeaza ca 15-40% dintre leziunile intraepiteriale scapa depistarii, rezultate fals sau negative", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Cancerul de col uterin

Colul uterin este partea terminala a uterului si are un mic orificiu de deschidere in vagin, care permite scurgerea sangelui menstrual. Cancerul de col uterin se defineste prin cresterea anormala si necontrolata a celulelor care constituie colul uterin. Exista doua forme ale cancerului de col uterin, cea preinvaziva si invaziva. Cancerul invaziv este cancerul care se raspandeste din locul sau de origine de la nivelul colului uterin catre tesuturile cervicale mai profunde sau spre alte regiuni ale organismului. Pe langa tehnica clasica de recoltarea celulelor de la nivelul colului uterin se foloseste tot mai frecvent tehnologia de recoltare a materialului citologic, bazata pe lichid. Diferenta majora rezida in modul de prelucrare a materialului dupa recoltare, care nu este transferat pe lama, ci este introdus intr-un flacon ce contine un lichid special pentru conservare si transport.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram