De ce este necesară refacerea dentiției

18 decembrie 2020
Autor:
Moon Medical SRL

Pierderea dinților nu afectează numai aspectul și vorbirea, ci și funcționarea optimă a aparatului dento-maxilar ca întreg. Corpul uman este un sistem uimitor și logic, iar pierderea unui element afectează funcția tuturor celorlalte. 

Una din trei persoane care pășeșc pragul unui cabinet stomatologic a pierdut deja unul sau mai mulți dinți, iar pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste își pierd până la 50% din dentiție. 

Edentația parțială este considerată o problemă estetică, dar duce, de asemenea, la modificări ale structurii întregului organism. Datorită problemelor rezultate, dinții vecini spațiului edentat „se apleacă”, iar dinții antagoniști (de pe arcada opusă) „coboară” sau „urcă” încercând să închidă spațiul gol. 

În plus, dinții restanți trebuie să preia și sarcina masticatorie a dinților pierduți. Astfel, ei sunt suprasolicitați, și pot să apară probleme dentare, precum abraziuni coronare accentuate și fisuri sau fracturi ale coroanelor dentare, și/sau probleme parodontale, precum retracții gingivale, resorbții osoase, pungi parodontale, și chiar mobilitate dentară. 

În timp, apare o modificare a mușcăturii, a poziției maxilarelor, și chiar a articulațiilor temporo-madibulare. Modificările pot deforma structura gâtului și a coloanei vertebrale, provocând dureri musculare și dureri de cap sau migrene. 

Deci, chiar și pierderea unui singur dinte poate avea efecte negative multiple asupra întregului aparat dento-maxilar. Înlocuirea sa devine un aspect foarte important, ce nu trebuie amânat un timp îndelungat. 

Soluția ideală de a înlocui dinții pierduți este tratamentul cu implanturi dentare. Procedura constă în inserarea unui implant din titan sau zirconiu în maxilar, de care este atașată coroana dentară. Unul din beneficiile implanturilor dentare este faptul că sunt concepute astfel încât lucrările protetice să poată funcționa în mod natural, fără a interfera cu funcționarea dentiției naturale. 

Prin urmare, la întrebarea „Ar trebui să îmi pun implanturi dentare?” răspunsul este neechivoc - DA, merită.

Osul maxilar din zona edentată, începe să se subțieze. În acest caz, implantarea va fi mai dificilă. Pot fi necesare proceduri suplimentare (augmentare osoasă), care vor crește timpul și costul operației. În cazuri rare, plasarea implanturilor dentare devine imposibilă.
Ideal este ca după 4-6 luni de la pierderea dintelui să consultați un medic implantolog. Dacă acesta decide că osul maxilarului s-a refacut suficient pentru a susține un implant dentar, atunci merită să faceți operația.

Acum să vorbim despre schimbările din corp cu o dentiție incompletă.

Pierderea integrității dentiției provoacă, de asemenea, îmbătrânirea prematură. Odată cu pierderea dinților, partea estetică este perturbată nu numai de spațiile goale, ci și de alte semne de „îmbătrânire”. Colțurile buzelor coboară, obrajii cad, ridurile profunde ale mimicii apar în jurul gurii, închiderea buzelor se deteriorează și dicția este modificată. Dinții sunt un element important în articulare, iar pierderea lor face ca vorbirea să fie schimbată.

Mai mult, există o afectare a funcțiilor tractului gastro-intestinal și imunitatea scade. Digestia alimentelor începe în timpul fazei masticatorii, astfel încât pierderea dinților afectează cât de bine sunt procesate alimentele. Alimentele mestecate prost afectează negativ funcționarea tractului digestiv și devin cauza bolilor și tulburărilor tractului digestiv.

Afectarea integrității dentiției modifică chiar și postura. Când o persoană pierde dinții, mușchii din cealaltă parte a feței sunt solicitati mai tare, cu alte cuvinte, apare hipertonicitatea. Hipertonicitatea afectează și mușchii gâtului - persoana se apleacă, ceea ce îi strică postura. Astfel, poate apărea o curbură a coloanei vertebrale.

Pierderea dinților poate provoca disfuncții ale articulației temporomandibulare. Articulația temporomandibulară sau ATM este singura articulație pereche din corpul uman. Munca sa este complet dependentă de munca partenerului, astfel încât problemele cu una se reflectă asupra celeilalte. Simptome ale disfuncției ATM pot fi: tulburări de auz, cefalee, deschiderea și închiderea dificilă a gurii, zgomote articulare la deschiderea gurii, și artroză a ATM. Identificarea simptomelor este complicată de faptul că nu toți medicii asociază durerile de cap și durerile urechii cu o mușcătură incorectă.

Afectarea dentiției modifică starea psihologică a pacientului. Oamenii se simt incomod și jenați cu o dentiție incompletă. Expunerea prelungită la aceste emoții poate provoca stres și reduce încrederea în sine.

Vă sfătuim să nu lăsați situația să scape de sub control, contactați dentistul la timp pentru a restabili integritatea estetică și funcțională a cavității bucale. De exemplu, folosind tratamentul cu implanturi dentare. Acesta este cel mai „natural” mod de a înlocui dinții pierduți, deoarece implantul înlocuiește și rădăcina, și previne astfel resorbția osoasă.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram