De ce este avantajos să închiriezi o proprietate imobiliară unui agent economic?

Este o mare cerere de spații comerciale de închiriat la ora actuală în România. Iată de ce proprietarii de imobile care vor să le ofere spre locațiune, dacă acestea se pretează acestui scop, ar trebui ca să ia serios în calcul și varianta încheierii unui astfel de tranzacții, să nu se rezume doar la una de natură rezidențială.

Potențialul de câștig pe care îl pot obține este cu mult mare și, deși poate că la prima vedere nu sunt conștienți de acest lucru, riscurile închirierii unui spațiu către un om de afaceri ca reprezentant al unei firme, nu către o persoana fizică, sunt mult mai mici.

Ce proprietăți pot să aibă o destinație comercială?

Prin proprietate imobiliară comercială se înțelege orice teren, clădire ori porțiune dintr-o clădire în care se poate desfășura o activitate economică de către o firmă.

În opoziție cu aceasta, o proprietate imobiliară rezidențială este înțeleasă, de regulă, ca acel teren sau clădire unde locuiește o familie.

Dacă ne referim puțin la legile din România, ar fi bine de amintit că, dacă un proprietar de imobile încheie mai mult de 5 contracte de locațiune, deja este considerat că face o activitate comercială și, cu atât mai mult, ar fi mai bine ca el să închirieze direct reprezentanților unor firme.

Avantaje? Siguranța că va primi chiria la timp, fără insistențe inutile, ceea ce în cazul unor persoane fizice (chiriaș) nu se întâmplă întotdeauna.

În sens larg, în sfera de proprietăți comerciale putem include spații de birouri, depozite de mărfuri, clădiri industriale, clădiri de apartamente, clădiri “cu utilizare mixtă” (în cazul în care proprietatea ar putea avea o combinație de părți imobiliare cu diverse destinații: rezidențiale, comerciale și industriale). De exemplu, poate exista un magazin de vânzare cu amănuntul sau un restaurant la parter, în timp ce birourile de firmă și/sau apartamentele sunt situate la niveluri superioare ale unui imobil.

O clădire în proprietate cu potențial comercial într-o zonă bună, se poate închiria avantajos

Se constată o mare cerere de spații comerciale în 2019 în marile orașe ale României, precum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara sau Capitala, dar și în alte zone unde avântul economic începe să fie din ce în ce mai mare.

Este o oportunitate așadar pentru un proprietar de a se orienta spre o locațiune comerciale, făcând oferte în acest sens celor interesați.

Iar dacă unii se gândesc că este dificil să tranzacționeze cu o firmă un contract de închiriere pentru spațiul pe care îl au în proprietate, nu este deloc așa. Dacă vor apela la o agenție imobiliară specializată, lucrurile se vor desfășura cu maximă operativitate și cu beneficii evidente.

Nu trebuie uitat nici faptul că încheierea unui contract de închiriere cu un agent economic se face, de regulă, pe o perioadă mai îndelungată, de minim unul sau doi ani și are și avantajul că poate conferi o liniște deosebită proprietarului respectiv, care nu va mai sta cu teama că îi va fugi chiriașul – persoană fizică, după doar o lună sau două fără ca că îi plătească.

Într-o clădire cu mai multe firme ocupante, riscul de pierdere a veniturilor este mai scăzut atunci când unul dintre chiriași decide să plece, deoarece ceilalți chiriași contribuie în continuare la acoperirea costurilor de funcționare. Acest lucru nu se aplică și când este vorba de o familie rezidențială unică, ceea ce înseamnă o pierdere de venituri din chirii de 100%.

Datorită mărimii proprietății și a numărului de chiriași pe care o posedă o proprietate comercială, rentabilitatea anuală este mult mai mare decât în cazul altor investiții. Așadar, nu este de ignorat o astfel de variantă câștigătoare!