fbpx

De ce e atat de importanta gramatica?

Am gasit o explicatie destul de interesanta a gramaticii. Este vorba despre faptul ca gramatica limbii romane este „fundamentul capacitatii noastre de a ne exprima”. Cu cat intelegem mai bine cum functioneaza, cu atat putem controla semnificatia si eficacitatea modului in care folosim limbajul. Cartea de gramatica limbii romane pentru gimnaziu promoveaza precizia exprimarii, ajuta la gasirea ambiguitatilor si dezvolta expresivitatea vorbirii corecte.

 

Nu putem spune ca de indata ce o limba devine fluenta si precisa in exprimare, am invatat gramatica acesteia. Copiii mici, de exemplu, nici nu sunt familiarizati cu gramatica, insa reusesc sa lege propozitii complete si corecte in limba lor materna. Ei fac acest lucru inconstient.

 

Tuturor ne place sa comunicam. Fie ca suntem pe strada, la serviciu sau acasa cu familia, cuvintele sunt acel simbol care ne uneste. Insa, nu putem vorbi cu adevarat corect o limba daca nu-i cunoastem gramatica. Gramatica pentru gimnaziu ne ofera sansa de a o face.

 

Necesitatea unui studiu profund al limbii materne la scoala este determinata de principalele sale functii: limbajul serveste unei persoane, in primul rand, un mijloc de formare si exprimare a gandurilor, in al doilea rand, un mijloc comunicativ, care serveste membri societatii in comunicarea lor intre ei si, in sfarsit, un mijloc de exprimare a sentimentelor, a starilor de spirit.

 

Aptitudinile si abilitatile in domeniul limbii materne (vorbirea, cititul si scrisul) sunt o conditie si un mijloc necesar de lucru educational al elevilor. Cu alte cuvinte, copiii, stapanind capacitatea de a invata, trebuie sa invete in primul rand limba lor materna – cheia cunoasterii, a educatiei, a adevaratei dezvoltari a mintii. Fara limbaj, participarea deplina a unei persoane la viata societatii moderne, la dezvoltarea culturii si a artei este pur si simplu imposibila.

Limba serveste, de asemenea, ca un mijloc important de educare: doar o buna cunoastere a limbii materne permite unui elev sa fie introdus in literatura noastra extrem de bogata, sa-l atraga sa participe la diverse forme de arta, sa-i insufle nevoia de a citi si de a comunica pe deplin corect cu ceilalti.