De ce ai nevoie de un evaluator imobiliar?

Daca pana in 2015 serviciile unui evaluator imobiliar erau solicitate destul de rar de catre persoanele fizice si juridice din proprie initiativa, dupa aceea, din cauza schimbarilor legislative aparute in tara noastra, persoanele juridice au dobandit obligatia de a-si evalua cladirile minim la un interval de 3 ani, pentru a scapa astfel de plata impovaratoare a impozitului la cota majorata de 5% din valoarea imobilelor respective.

Chiar si persoanele fizice recurg in ultima perioada tot mai des la serviciile de evaluari apartamente si case, inainte de a le oferi spre vanzare celor interesati, mai ales daca vor sa faca acest lucru fara a apela la o firma imobiliara care le solicita si un comision pentru serviciile de intermediere efectuate.

Desi in cazul proprietarilor particulari multi inca mai prefera ca sa isi evalueze online apartamentele si casele, cu ajutorul unei aplicatii puse la dispozitie de diferite site-uri imobiliare, in realitate rezultatul obtinut este unul pur orientativ, de multe ori foarte departe de adevar, deoarece are la baza doar anumiti parametri standard dupa care se face evaluarea (orasul, zona, numarul de camere, perioada de constructie a imobilului, etajul, compartimentarea, suprafata totala etc).

In fapt, pe teren situatia poate sa stea foarte diferit, de aceea niciodata o aplicatie automata nu va putea inlocui omul, specialistul. Nu exista doua locuinte la fel, oricat ar vrea sa ne convinga aceste aplicatii online de acest lucru.

Si daca eroare ar fi in plus, nu ar fi nimic de comentat de catre proprietar, dar de regula este in minus, iar cateva mii sau zeci de mii de euro nu sunt deloc un mizilic, nu-i asa?.

Din acest motiv este nevoie de un expert imobiliar sau de un evaluator ANEVAR pentru o parere profesionista, particularizata.

In prezent se efectueaza in mod curent de catre profesionisti in domeniu evaluari cladiri comerciale,spatii comerciale, centre comerciale si pentru proiecte mixte, precum si locuinte particulare.


Ce este un evaluator ANEVAR?

Este acea persoana fizica ce are calitatea de membru ANEVAR si care poate oferi evaluari imobiliare pertinente, impartiale, cu privire la cladirea, apartamentul sau casa respectiva.

Un evaluator imobiliar este in primul rand un expert imobiliar care cunoaste in profunzime piata romaneasca de profil si se preocupa ca sa se perfectioneze permanent in domeniu, inclusiv prin realizarea unui numar minim de ore de pregatire anual.

Iata de ce puteti ca sa apelati cu incredere la un asemenea specialist, in cazul in care aveti nevoie de o evaluare imobiliara corecta.