fbpx

Curs ingrijitoare batrani o oportunitate de lucru in tara si in strainatate sau cum sa ti ingrijesti chiar tu varstnicii din familie

Ajunsi la o anumita etate, impovarati de ani si boli, oamenii varstnici au nevoie de o ingrijire atenta si, de multe ori, permanenta, asemenea copiilor mici. Trebuie ajutati sa se hraneasca si sa isi faca toaleta zilnica, trebuie scosi la plimbare, daca nu sunt imobilizati, trebuie indrumati si sustinuti sa respecte indicatiile medicale potrivite afectiunilor de care sufera. Este o munca grea, ce presupune multa responsabilitate, calm si rabdare, astfel incat batranii sa nu se simta jenati de situatia in care au ajuns pentru ca, la randul lor, au muncit o viata intreaga, au crescut si ingrijit generatii de copii si nepoti.

Poate ca si tu ai o mama sau o bunica aflata in aceasta situatie si atunci iti doresti pentru ea cele mai bune servicii, iti doresti sa ii asiguri o batranete linistita si demna. In acest caz, poti apela cu incredere la persoane care au urmat un curs de ingrijitoare batrani.

Abilitati si caracteristici de care ai nevoie pentru a urma un curs ingrijitoare batrani

Esti potrivita si pregatita sa urmezi un curs ingrijitoare batrani, daca dispui de urmatoarele abilitati si caracteristici proprii: esti calma si rabdatoare, esti o fire respectuoasa, esti comunicativa si corecta, operativa si prompta, “nu te pierzi cu firea” in fata unor situatii critice, ci actionezi adecvat, ai atentie distributiva si capacitate de concentrare. La acestea se adauga, ca si puncte forte, indemanarea, adaptabilitatea, constiinciozitatea, obiectivitatea, perseverenta, simtul organizatoric, responsabilitatea in luarea deciziilor.

Ca ingrijitor de batrani, fisa de lucru cu privire la persoana asistata va contine aspecte multiple si diverse, precum:

  • asigurarea de confort maxim
  • acordarea de ingrijiri igienice de baza
  • asistarea alimentatiei si administrarea alimentelor
  • transportul si mobilizarea
  • supravegherea permanenta a starii de sanatate
  • respectarea cu strictete a prescriptiilor medicale
  • acordarea primului ajutor in caz de urgenta
  • informarea familiei in legatura cu modificarile observate in starea de sanatate (aparitia febrei, diverse dureri, modificarea simptomelor deja cunoscute ale bolii) sau comportamentul persoanei asistate (apatie, lipsa poftei de mancare, stari emotionale accentuate)

Unde poti urma un curs ingrijitoare batrani

Cererea de persoane calificate care sa ingrijeasca si sa asiste batrani, fie la domiciliu, fie in institutii specializate in care acestia sunt internati, avand nevoie de supraveghere permanenta, ce nu poate fi asigurata doar de catre cadrele medicale, este din ce in ce mai crescuta, atat in Romania, cat si in strainatate.

Daca locuiesti in judetul Bihor, poti urma un curs ingrijitoare batrani la International Know-How Center, centrul de pregatire profesionala a adultilor, autorizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Sportului prin Autoritatea Nationala pentru Calificari. Astfel ai posibilitatea sa iti gasesti mai repede un loc de munca in domeniu sau poti chiar tu sa iti ingrijesti mama/bunica, avand acum calificarea necesara.

Cursul se intinde pe perioada a doua luni, asigurand parte teoretica si parte practica, si costa 500 RON, cu posibilitatea platii in rate. Este axat pe formarea si dezvoltarea competentelor legate de ingrijirea corecta a persoanelor in varsta sau bolnave, cat si a competentelor sociale, necesare in interactiunea cu acestea. Pregatirea este sutinuta de formatori profesionisti, cu experienta in domeniu, iar la absolvirea cursului se acorda certificare conform legislatiei.