Cuptoarele cu microunde nocive sau nu pentru sanatate?

13 martie 2014
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Există chiar o bucătărie în sine – cu cărţile aferente – şi o industrie de profil care produce alimente şi recipiente pentru cuptoarele cu microunde. La fel cum există o piaţă generoasă: familii ocupate şi care se strâng seară de seară în jurul cuptorului cu microunde ca strămoşii, odinioară, în jurul focului.

Ideal pentru dezgheţare şi încălzire rapidă, prin faptul că mecanismul său acţionează direct asupra particulelor de apă, cuptorul cu microunde este deficitar la capitolul rumenire. Modelele moderne au şi variante care realizează cruste fripturilor sau gătesc cu aburi.

Desi in urma cu cativa ani cuptoarele cu microunde erau destul de scumpe, in prezent acestea sunt accesibile pentru orice buzunar. Un cuptor cu microunde bun nu costa mai mult de cateva sute de lei. Daca esti in cautarea unui cuptor, cuptoarele cu microunde Whirlpool de la Kauf ofera un raport calitate/pret excelent.

Dar cum funcţionează cuptorul cu microunde?
Microundele folosesc energia electromagnetică, generată electronic de către un magnetron. Atunci când microundele acţionează asupra alimentelor, se produce o rotaţie internă a moleculelor de apă din interiorul alimentului procesat. Această rotaţie determină o frecare între molecule iar rezultatul este creşterea rapidă a temperaturii (motiv pentru care timpul de încălzire a alimentelor la microunde este mai scurt decât la alte surse de energie).

Ca toate minunile lumii, cuptorul cu microunde îşi are şi contestatarii săi, cei care studiază şi afirmă că folosirea cuptoarelor cu microunde nu este sănătoasă pentru că acestea distrug calităţile alimentare sau chiar determină apariţia cancerului. Oamenii de ştiinţă sovietici l-au declarat periculos în anii 70, un om de ştiinţă olandez s-a judecat cu producătorii de cuptoare cu microunde pentru studiile sale care, susţine el, dovedeau că e nesănătos. Evident că există şi ceilalţi oameni de ştiinţă care afirmă sus şi tare că respectivul cuptor e inofensiv pentru că vitaminele nu se distrug la temperaturi mari, că sovieticii l-au respins din raţiuni anti-capitaliste şi aşa mai departe.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram