Cum tratam incontinenta?

8 august 2012

Daca suferiti de incontinenta, medicul de familie este prima persoana careia trebuie sa va adresati. Nu neglijati, din pudoare, sansa de a diagnostica si trata la timp incontinenta.

Puteti contribui la stabilirea diagnosticului corect furnizand indicatii despre:
• Ce a declansat pierderea de urina (acces de tuse, ras, miscare brusca etc) ?
• Frecventa pierderilor de urina si cantitatile?
• Forma sub care se pierde urina: jet, picaturi etc.
• Existenta eliminarilor voluntare de urina?

Intre 80% si 90% dintre cei afectati de incontinenta au observat o imbunatatire a simptomelor dupa o terapie. De aceea, in continuare sunt prezentate solutii medicale dar si metode empirice de tratament.

Trainingul de toaleta
Evacuarea vezicii la anumite ore poate fi “programata”. Stabiliti intervale fixe in care sa incercati sa eliminati voluntar urina, astfel vezica se va adapta acestui ritm iar pierderile involuntare vor fi evitate. Puteti incepe trainingul, programand in primele doua saptamani frecventarea toaletei la fiecare doua ore pe timpul zilei. Puteti planifica “vizite” suplimentare, de ex. dupa mese dar nu mai mult de 10 intr-o zi. Cu timpul puteti reduce frecventa dar incercati sa respectati programul stabilit chiar daca nu simtiti nevoia de a urina.

Intarirea musculaturii pelviene
Antrenarea musculaturii pelviene ce sustine vezica s-a dovedit foarte eficienta in tratamentul incontinentei de efort si de imperiozitate. Exista o serie de exercitii simple cunoscute sub numele de exercitii Kegel care constau in contractia si relaxarea succesiva si controlata a muschilor pelvieni. O alta solutie pentru intarirea musculaturii poate fi stimularea electrica.

Condomul urinar
O solutie pentru pacientii de sex masculin este purtarea condomului urinar. Confectionat din latex acest echipament medical este compus dintr-un tub de plastic la care este conectata o punga de colectare a urinei ce se fixeaza pe picior la persoanele mobile si de pat la pacientii imobilizati sau pe timpul noptii.

Sonda urinara
Evacurea lichidului din vezica cu ajutorul sondei urinare se practica in special la persoanele cu incontinenta severa . Procedeul de sondare se efectueaza numai de catre personalul medical calificat si consta in introducerea unui tub subtire prin uretra in vezica. Prin intermediul lui urina este colectata intr-o punga urinara fixata pe picior in cazul persoanelor mobile sau de pat.
Purtarea continua a unei sonde urinare trebuie insa evitata datorita riscului mare de infectie.

Tratamentul medicamentos
In functie de tipul incontinentei se pot administra diferite medicamente care sa previna contractiile premature ale vezicii si cresterea presiunii in cazul incontinentei de efort sau care sa stimuleze muschii sfincterieni la persoanele cu incontinenta imperioasa.

Interventia chirurgicala
In special acolo unde exista modificari anatomice se poate interveni chirurgical pentru inlaturarea incontinentei.

Folosirea produselor igienice
In ciuda eficientei anumitor metode de tratament exista situatii in care utilizarea produselor igienice absorbante precum tampoanele sau scutecele pentru adulti nu poate fi evitata. Aceste produse confera maximul de siguranta si confort imbunatatind simtitor calitatea vietii persoanelor afectate.

Sursa: Paul Hartmann Romania

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram