Cum se consuma corect vinarsul? Reguli si sfaturi

17 ianuarie 2022
Autor:
Content SEO

Ai incercat vreodata vinars romanesc, mai exact varianta autohtona a cognacului? Daca da, suntem dispusi sa pariem ca nu ai citit si un ghid de consum in prealabil. Stai linistit, nu multi dintre noi consultam un manual inainte de a consuma alcool. Si totusi, cognacul/vinarsul este un gen de bautura care merita efortul. Parcurge lista de sfaturi de mai jos si data viitoare bea vinars precum un cunoscator. Iti garantam ca vei avea parte de o experienta diferita. 

Paharul conteaza deosebit de mult 

Nu poti bea un vinars in orice fel de pahar. Categoric nu intr-un pahar din plastic. De obicei vor fi preferate cele in forma de lalea, adica cele mai late in partea de jos si ingustate in sus. De asemenea, cognacul se poate bea si in pahare rotunde, cele care seamana cu un balon. Gustul va fi acelasi si daca bei dintr-un pahar normal de sticla, dar vei pierde din intensitatea aromei. 

Tehnica de degustare

Adevaratii cunoscatori transforma procesul de degustare a cognacului/vinarsului intr-un adevarat ritual. Iata cum! Incepe prin examinarea culorii. Ea va varia de obicei de la maroniu la galben bronz. Apoi urmeaza faza in care te bucuri de arome, iar aici iti va veni in ajutor paharul de tip lalea. Petrece cateva momente doar mirosind bautura, nu te grabi sa gusti. Pentru a aprecia cum se cuvine aromele, nu trebuie sa bagi nasul direct in pahar, deoarece vei simti exclusiv mirosul de alcool. De preferat va fi sa ai nasul apropiat de buza paharului, dar nu mai aproape. 

Ultima faza este reprezentata de degustare, mai exact aprecierea gustului si a postgustului. Atentie insa, nu va fi nevoie sa incalzesti paharul de cognac in palme, temperatura camerei fiind oricum in jur de 20 de grade Celsius, deci nu-ti mai bate capul si cu acest proces. 

Vinarsul nu se bea pe nerasuflate, ci se savureaza, asadar consuma-l cu ajutorul inghititurilor cat mai mici. Postgustul este reprezentat de senzatia pe care ti-o va oferi bautura dupa consum, asadar acorda-i timp sa-si dezvaluie toate aromele. 

De sine statator sau in combinatii? 

Aici gusturile isi vor spune pana la urma cuvantul. In general se recomanda ca vinarsul sa se bea simplu, categoric fara gheata sau apa. 

Pe de alta parte, cognacul este recunoscut drept o baza foarte buna pentru o multime de cocktailuri, precum Mojito, Sazerac, Sidecar, Tom Collins, Mint Julep, Manhattan si multe altele. 

De altfel, cognacul/vinarsul se asociaza foarte bine cu mancarea, cele mai cunoscute combinatii fiind cele cu branza parmezan sau Roquefort, gratie aromelor usor picante. De asemena, ciocalata se va dovedi foarte potrivita in combinatie cu vinarsul, mai ales datorita aromelor asemenatoare. De preferat va fi o ciocolata neagra. 

In final, nu uita ca indiferent de modul de consum, vinarsul este totusi o bautura deosebit de tare, mai exact cu o concentratie de alcool de 40%. Asadar, savureaza vinarsul ca digestiv dupa o masa copioasa si nu depasi mai mult de 100 ml. 

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram