Cum sa pastrezi stralucirea bijuteriilor tale prin cele mai simple metode?

Fie ca suntem fericitele posesoare ale unei colectii impresionante cu multe piese valoroase sau detinem doar cateva de suflet, fiecare ne pretuim bijuteriile, ne leaga de acestea amintiri dragi, ne infrumuseteaza orice aparitie si de multe ori, prin forma, culoarea si stilul lor,  spun cate ceva despre persoana care le poarta.  Pentru a ne bucura cat mai mult de bijuteriile noastre, indiferent ca este vorba despre cercei, verighete, inele de logodna, bratari, brose, coliere, pandantive, bijuterii de lux sau mai modeste, putem face cateva lucruri simple, acasa, pentru ca acestea sa-si pastreze cat mai mult stralucirea si farmecul.

De aceea, daca nu s-a ajuns la stadiul in care sa fie vorba despre deteriorari serioase, uzura semnificativa si anumite defectiuni, unde cu siguranta va fi necesara apelarea la serviciile profesioniste ale unui bijutier, care va interveni cu metode specifice la repararea acestora, atunci avem la indemana cateva metode extrem de usoare de a intretine intr-o stare perfecta bijuteriile.

Astfel, periodic,  este bine sa procedam la prepararea intr-un recipient a unei solutii compuse din sapun lichid sau detergent de vase cu apa fierbinte in care sa fie lasate timp de jumatate de ora bijuteriile din aur. Toate impuritatile si praful care au patruns in lucratura bijuteriilor va fi astfel indepartat cu usurinta dupa ce acestea vor fi apoi clatite in apa curata si sterse cu delicatete cu o carpa uscata. Acelasi procedeu se poate aplica folosind apa fierbinte si putin bicarbonat, efectul final fiind similar, bijuteriile recuperandu-si astfel stralucirea afectata in timp de purtarea lor in diverse conditii. 

La fel se va proceda si in cazul pietrelor pretioase si semipretioase. In ceea ce priveste piesele din argint, avand in vedere ca acestea sunt expuse la procesul de oxidare, trebuie curatate doar cu un material textil umed, apoi bine uscate. Alaturi de aceste metode de intretinere, tot pentru a ne proteja in cele mai bune conditii bijuteriile, este important ca atuni cand nu le purtam sa le depozitam in mod corect, fara a pune la un loc piesele din metale pretioase diferite. Exista casete speciale pentru bijuterii, capitonate cu materiale textile de buna calitate, catifea, matase, bumbac sau saculeti confectionati din materialele mentionate, care vor proteja piesele. De asemenea, trebuie sa ferim bijuteriile de contactul cu clorul, o substanta care le poate deteriora, sa nu pulverizam parfum direct pe acestea si nici alte produse cosmetice care le pot afecta.