Cum sa maresti durata de viata a anvelopelor

Anvelopele au o durata de viata limitata, iar folosirea lor peste acea limita poate avea consecinte si riscuri ce nu trebuie subestimate. In prezent, limita de uzura sub care este necesara schimbarea anvelopelor, este de 1,6 mm. Daca sunteti depistati conducand un autoturism ce are montate anvelope cu un grad de uzura sub acel prag, riscati amenda si suspendarea talonului pana cand se constata montarea unor anvelope corespunzatoare. Limita de uzura poate fi atinsa insa intr-o perioada diferita de timp, in functie de stilul de condus si numarul de km parcursi.

Producatorii de anvelope nu ofera nicio garantie cu privire la durata de folosire, insa perioada maxima unanim acceptata este intre 6 si 10 ani, in functie de modul de exploatare si de stocare. Acest aspect este valabil atat in cazul anvelopelor de iarna cat si anvelopelor de vara. Cum puteti maximiza durata de viata a unui set de anvelope si cum puteti fi siguri ca exploatati cauciucurile pana la durata lor maxima.

Sfaturi pentru maximizarea duratei de viata a anvelopelor

In timpul sezonului in care nu folositi anvelopele, este important sa fie stocate in conditii optime pentru a prelungi durata de viata. Ce conditii trebuie respectate: cauciucurile sa fie ferite de lumina directa a soarelui; sa fie ferite de umezeala sau contactul cu substante chimice sau inflamabile; daca sunt dejantate sa fie stocate una peste alta, daca sunt jantate sa fie stocate una langa alta; sa nu fie stocate in locuri unde exista extreme de temperaturi. Indiferent daca sunt anvelope ieftine sau scumpe, este important sa fie stocate corespunzator.

Stil de condus preventiv

Franarile sau accelerarile bruste pot scadea durata de viata a cauciucului, atat din cauza uzurii intense la care este supus, cat si datorita fortei in plus care aplica asupra cordului metalic al anvelopei. Este important sa aveti un stil de condus preventiv, daca doriti sa maximizati durata de folosire a unui set de anvelope. Asta se traduce in franari din timp, fara plecari bruste de pe loc si fara socuri puternice aplicate asupra anvelopei pe o durata lunga de timp. Acest aspect este valabil si la anvelope iarna cat si la anvelope vara.

Permutare intre axe

Este important ca anvelopele sa fie mutate intre axe, cat si fata spate, dupa o perioada de timp in care s-a rulat cu ele. Aceasta mutare este recomandata pentru o uzura uniforma pe toata suprafata de rulare, evitandu-se astfel cazurile in care se uzeaza mai mult pe o latura decat pe alta. Acest aspect este valabil atat pentru anvelope iarna cat si anvelope vara.

Respectarea presiunii si a indicilor

Producatorii auto recomanda o anumita presiune pentru anvelope, in functie de numarul de pasageri si de bagaje. Este important sa se respecte acea indicatie, pentru ca uzura sa fie uniforma. Daca presiunea e prea mica, cauciucul se uzeaza mai mult pe margine. Daca presiunea este mai ridicata, se uzeaza in special mijlocul profilului. Daca nu sunt respectati indicii de greutate si de viteza, exista riscul unei uzuri premature sau chiar a unei explozii sau defectiuni precum galme sau exfoliere talon.

Prin urmare, daca sunt respectate indicatiile prezentate mai sus, sansele ca anvelopele sa cedeze inainte de uzura lor maxima sunt minime. Va asigurati astfel ca veti exploata setul de anvelope noi pana la durata lor de viata maxima.