Cum sa maresti durata de viata a anvelopelor de iarna

Precipitatiile sub forma de zapada au aparut deja in zonele muntoase ale tarii luand prin surprindere atat meteorologii cat si autoritatile. Drumurile au devenit impracticabile iar soferii au fost nevoiti sa isi lase masinile acasa daca nu au avut cauciucuri iarna montate pe ele. De aceea este recomandat sa cumparati anvelope de iarna din timp, prognozele meteo netinand mereu pasul cu schimbarile bruste de temperatura, pentru a le putea monta rapid daca conditiile de drum o cer.

Achizitionarea unui set de cauciucuri de iarna este un efort financiar important insa, costul lor fiind unul destul de ridicat, in special la dimensiuni mai mari de anvelope. Durata de viata a unei anvelope variaza foarte mult in functie de modul in care le folositi si le stocati. Durata de folosire poate scadea considerabil daca anvelopele sunt folosite intr-un mod abuziv si stocate necorespunzator pe perioada in care nu sunt stocate. Va prezentam o serie de sfaturi care va pot ajuta in aceasta directie:

Cum sa maresti durata de viata a anvelopelor de iarna

  • permutarea lor intre axe

Pentru a putea garanta o uzura uniforma pe toata suprafata benzii de rulare, se recomanda schimbarea lor intre axele masinii de la un sezon la altul. Astfel cauciucul nu va rula preponderent pe aceeasi pozitie, formand o uzura pe toate suprafata de contact.

  • condus preventiv

Uzura cauciucului poate fi intensificata puternic daca aveti un stil de condus format din franari si accelerari bruste. Pentru a mari durata de viata se recomanda sa franati din timp si sa accelerati intr-un mod progresiv, nefortand masina nici in timpul opririi, nici in timpul accelerarii.

  • respectarea indiciilor de greutate si viteza

Fiecare anvelopa are inscriptionate un indice de viteza si de greuate care indica ce greutate totala suporta acel profil si viteza maxima cu care poate rula. In cazul anvelopelor comerciale, sunt mai dese cazurile cand nu se respecta limita de incarcare si astfel apar galme sau ruperi pe flancul anvelopei care o pot deteriora complet. In cazul nerespectarii indicelui de viteza, anvelopa se poate deteriora complet daca se circula cu o viteza mult peste cea omologata de catre producator. In ambele cazuri, anvelopa pot suferi defectiuni majore si devin nefolosibile.

  • stocarea lor corespunzatoare

Stocarea anvelopelor de iarna in perioada nefolosirii lor poate influenta puternic durata lor de folosire. Se recomanda evitarea depozitarii lor in spatii deschise, unde sunt expuse razelor soarelui si precipitatiilor. Se recomanda de asemenea evitarea oricarui contact al anvelopelor cu substante toxice sau inflamabile. Daca anvelopele sunt montate pe jante aliaj sau jante tabla, e indicat sa fie puse una langa alta, iar daca sunt dejantate, una peste alta, pentru a nu fi aplicata presiune ridicata asupra lor.

Daca se respecta aceste indicatii durata de viata a unei anvelope poate fi maximizata. Niciun producator nu garanteaza o durata de viata, insa un set de anvelope poate tine in principal intre 5 si 8 ani, in functie de modul de folosire. Daca anvelopele au o vechime mai ridicata de 8 ani, chiar daca nu au fost folosite, se recomanda imperios sa le schimbati, putand fi aparut diferite schimbari la anvelope in acest timp si nefiind folosita nu se poate constata starea ei.