fbpx

Cum sa iti evaluezi casa?

In fiecare oras exista profesionisti care presteaza servicii de evaluare imobil la diverse preturi.

Este important pentru un proprietar sa stie sa calculeze valoarea casei sale cu ajutorul instrumentelor online si al profesionistilor, pentru ca aceasta operatiune il pregateste sa cumpere, sa vanda, sa inchirieze, sa negocieze impozite mai mici pe proprietate sau sa ipotecheze.

Importanta serviciilor profesionale de evaluare imobil

Acestea pot oferi, de asemenea, o imagine a starii financiare globale. Aproape trei sferturi (73%) dintre americani spun ca este important sa stie valoarea casei lor, potrivit unui sondaj realizat pentru NerdWallet online de catre The Harris Poll, in august 2018.

Procedurile de evaluare a unui imobil nu sunt complicate si este nevoie doar de un specialist care sa se ocupe de acest aspect.

Utilizarea instrumentelor de evaluare online

Pentru a evalua online o proprietate este nevoie doar de verificarea site-urilor de vanzari si a listelor oferite de primarii, unde acestea sunt disponibile public. Ulterior, preturile pot fi comparate si se va determina un pret pentru propriul imobil. Pentru ca estimarea sa fie cat mai corecta, trebuie verificate si situatiile particulare, de exemplu, poate o casa are centrala termica, dar nu are curte.

Folosind inregistrarile publice, cum ar fi transferurile de proprietati, contractele de proprietate si evaluarile fiscale, impreuna cu unele modele matematice, aceste instrumente incearca sa prezica valoarea casei, pe baza preturilor recente de vanzare si de impozitare din zona.

AVM-urile utilizate de creditori si de profesionistii in domeniul imobiliar sunt diferite. Aceste instrumente utilizeaza un „scor de incredere” pentru a indica cat de aproape este un imobil de valoarea de piata. De exemplu, un scor de incredere de 90% inseamna ca estimarea se situeaza in limita a 10% din valoarea de piata, desi fiecare AVM are propriul mod de a calcula increderea.

Profesionistii AVM care ofera scoruri de incredere precise sunt cu un pas in fata, comparativ cu site-urile imobiliare, spun expertii. Dar se impune intotdeauna discutia cu un expert local in domeniul imobiliar pentru a obtine o evaluare mai buna.

Agentii imobiliari sunt utili si ei cand vine vorba despre evaluari. Desi nu ofera rapoarte la fel de detaliate ca o apreciere profesionala, un BPO combina evaluarea unui agent cu privire la domiciliu si piata, pentru a sugera o valoare a imobilului.

La fel ca BPO, o analiza a pietei concurente, sau CMA, include estimarea valorii unui agent, dar se bazeaza mai mult pe valoarea recenta a vanzarilor de proprietati similare din vecinatatea imobilului.

Agentii imobiliari locali pot oferi un BPO sau un CMA pentru un cost mic sau chiar gratuit, insa fac asta in speranta ca ei vor fi cei care vand imobilul.

Pentru cei care vor o estimare rapida a valorii locuintei lor, exista si calculatoare care estimeaza online costul unei case sau al unui apartament, in functie de date specifice pe care formularele le solicita.

Creditorii solicita o evaluare inainte de a aproba o ipoteca, dar, ca proprietar, persoana interesata poate angaja un evaluator pentru a estima valoarea in orice moment. Mai mult de un sfert (28%) dintre proprietarii de case din S.U.A. au determinat valoarea casei lor printr-o evaluare, potrivit sondajelor.