Cum sa faci proviziile de lemne pentru centrala

22 octombrie 2018
Autor:
DualCreative

Multe persoane au ales sa foloseasca centralele pe lemne ca metoda principala de incalzire a locuintei. Aceasta alegere este influentata deseori de faptul ca este o metoda de incalzire rentabila, avand costuri reduse si un randament foarte bun. Totusi, cei care folosesc centrale termice pe lemne Liepsnele stiu deja faptul ca alegerea unei astfel de centrale vine si cu cateva responsabilitati.

Daca in cazul unei centrale pe gaz si pe electricitate, tot ce ai de facut este doar sa astepti factura de la furnizor, desi putini sunt aceia care o asteapta cu nerabdare, in aceasta situatie treaba sta putin diferit. Diferenta consta in faptul esti responsabil pentru aprovizionarile cu lemne pentru centrala, astfel incat sa te asiguri ca ai combustibil suficient pentru intregul sezon rece.

In acest sens ne-am gandit sa te ajutam cu cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti faci proviziile necesare, alegand lemn de calitate dar si la un pret accesibil. Iata cum sa faci proviziile de lemne pentru centrala intr-un mod inteligent si practic.

Lemn uscat sau verde?

Daca lemnul nu este uscat la cuptor, atunci continutul de umiditate ar putea fi destul de consistent. Nu este insa un lucru usor sa afli continutul de umiditate al lemnului de foc. Prin urmare ar trebui sa achizitionezi lemnul pentru foc doar de la un producator cunoscut si cu reputatie buna. Lemnul verde poate avea o umiditate de peste 30% si chiar de 60%.

Fara interventia omului, continutul de umiditate nu poate fi egal cu 0. Lasat sa se usuce in mod natural, lemnul va avea in continuare o umiditate de aproximativ 12%.

De ce sa nu folosesti lemn umed pentru alimentarea centralei?

Pe langa faptul ca are o putere calorica scazuta, deci va da mai putina caldura, arderea lemnului verde produce foarte mult fum. Iar asta inseamna si mai multe depuneri atat pe peretii centralei, cat si pe horn sau in alte locuri. Nu numai ca va fi nevoie frecvent de lucrari de intretinere, insa totodata exista pericolul de a aparea defectiuni.

Ar putea fi avantajoasa achizitionarea lemnului verde daca acesta are un pret accesibil, pentru ca mai apoi sa fie pastrat pana la uscare.

Cum se pastreaza lemnul pentru foc

 

  • Gaseste un loc insorit, cu un debit de aer bun.
  • Asaza lemnul pe palete vechi.
  • Partea superioara ar trebui acoperita doar cand ploua sau ninge.
  • In functie de specie, lemnul poate avea nevoie de 6-8 luni timp de uscare.
  • Pastrarea lemnului intr-o magazie in care nu patrunde umiditatea poate fi o idee la fel de buna.

 

Achizitionarea lemnului de foc

Achizitionarea lemnului de foc ar trebui abordata la fel ca orice alta tranzactie de afaceri - folosind bune practici de business. Cel mai bine este sa fii clar in legatura cu ceea ce vrei.

Principalele lucruri de care sa tii cont atunci cand cumperi lemn pentru centrala sunt:

 

  • Canitatea dorita.
  • Lungimea bucatilor de lemn – astfel incat sa poata fi introduse in centrala.

 

    • Specia lemnului – opteaza pentru lemn de esenta tare.

 

  • Il vrei despicat sau nu? – lemnele despicate se usuca mai rapid.
  • Uscat sau nu? – daca nu cumperi lemnele pentru sezonul imediat urmator, poti opta si pentru lemnele verzi.

 

Tipuri de lemne pentru foc

Vei gasi cu siguranta mai multe tipuri de lemn de foc pe piata, asa ca o buna informare te poate ajuta sa faci alegerea cea mai buna.

Pin, Molid, Plop

Se usuca si se despica usor, este foarte bun pentru ardere insa nu asigura o ardere indeluganta. De asemenea, aceste tipuri de lemn fac foarte multe scantei.

Artar, Mesteacan, Frasin, Fag

Este foarte usor de despicat dar si de uscat. Cu toate acestea, este un lemn bun pentru foc, iar timpul de ardere este mediu.

Stejar

Desi se usuca greu si poate fi dificil de despicat, asigura o ardere indelungata si foarte multa caldura.

Lemnul pomilor fructiferi are si el o putere calorica destul de bogata.

Se recomanda deseori formarea unui mix din toate aceste tipuri de lemne, pentru a obtine un rezultat cat mai bun.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram