Cum să economisești căldură

25 ianuarie 2018
Autor:
DualCreative

Pentru oamenii preocupați de cum ar putea să economisească mai multă căldură și implicit combustibil, ar trebui să știe că încă de la achiziționarea sau proiectarea casei să fie atenți la niște mici detalii. Aşezarea casei în teren, izolarea bună a locuinţei şi, legat de aceasta, tâmplăria şi sistemele de închidere performante, eliminarea punţilor termice, alegerea judicioasă a sistemului de încălzire sunt printre cele mai importante decizii care vor avea implicaţii majore asupra sumei de bani cheltuite pe combustibil. Alegerea inspirată a unor accesorii, precum obloane şi jaluzele, rulouri şi perdele sau robinete termostatate ori senzori de căldură, poate conduce, de asemenea, la economii de căldură, deși nu ar părea!

Sunt mici detalii pe care oamenii nu le iau în considerare spunând că sunt neinteresante și nu au nicio influență asupra economiei de căldură, însă realitatea este complet diferită.

O greșeală frecventă pe care o fac majoritatea oamenilor, e că lasă clădirea să se răcească prea mult. În cazul în care aceștia decid să plece într-o vacanță pentru o perioadă de o săptămână, lasă întreaga casa complet neîncălzită. Atunci când vor reveni, va fi mult mai greu pentru locuință să se încălzească corespunzător și complet și va trebui consumată o cantitate foarte mare de combustibil, mult mai mare decât dacă ar fi fost făcut un foc la 2-3 zile, de pildă.

Această reglare se poate face și din centrală sau prin montarea unui senzor automat care porneşte centrala atunci când temperatura ambientală scade sub limita pe care aţi stabilit-o (20 grade C, de exemplu).

Chiar dacă mulți oameni spun că e important ca fiecare cameră să fie încălzită în mod egal, nicăieri nu scrie că acest lucru ar fi neapărat necesar. Reduceţi căldura în încăperile utilizate mai rar - garaj, pod, cămară -, precum şi în anumite momente ale zilei când cei din casă sunt plecaţi, de exemplu la şcoală. Ţineţi uşile camerelor închise, ca să nu încălziţi inutil spaţiile de trecere (holurile).

Un mic pont este cel cu folia refractantă sau oglinda. Dacă le montați în spatele caloriferului acestea vor reflecta și vor împinge căldura spre interiorul camerei, ușurând circulația aerului cald în încăpere.

Mulți oameni mai au obiceiul ca, după ce au spălat, să așeze hainele pe calorifer pentru a se usca mai repede. Ar trebui specificat faptul că acest lucru nu face altceva decât să reducă nivelul de căldură transmis de calorifer. Acestea vor împiedica o circulaţie bună a aerului cald care trebuie să aibă acces uşor către zona care se doreşte încălzită. În plus, lucrurile, în acest caz cele textile, au calitatea de a acumula, ele însele, căldura. Ba mai mult, veţi consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei dacă doriți să uscați și rufele.

În ceea ce privește perdelele, este indicat ca perdelele să nu "curgă" până jos, peste calorifer, obturând astfel circulaţia şi răspândirea aerului cald în încăpere. Puteţi alege perdele care ajung până la pervazul ferestrei.

Pentru o centrală bună, cu garanție de 5 ani și instrucțiuni de folosire, îți recomandăm siteul www.stropuva-romania.ro, unde vei găsi cea mai potrivită centrală pentru casa ta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram