Cum sa deschizi o firma in Romania

3 aprilie 2019
Autor:
Protege.ro Protege.ro

Infiintare de firme – Cum decurge procesul?

Daca ati decis sa va deschideti o firma proprie, ar trebui atunci sa stiti ca acest lucru nu reprezinta un proces chiar atat de greu precum pare, bineinteles, daca beneficiati de o necesara consultanta juridica si daca urmati etapele cerute.

In materialul urmator va prezentam în detaliu etapele care trebuie parcurse si care trebuie luate in calcul pentru a putea infiinta rapid o firma si fara mare batai de cap.

Obiectul de activitate

A înfiinta o companie inseamna, implicit, a alegere un obiect de activitate, ce se va efectua conform noului cod CAEN, emis in anul 2008. El permite alegerea unui singur obiect principal de activitate, dar si a unui numar fara limita de obiecte de activitate secundare.

Forma juridica a societatii

Actualmente exista in Romania cinci tipuri ale formelor juridice, in conformitate cu Legea 31/1990, astfel puteti alege o forma pentru societatea dumneavoastra:

  • Societate cu raspundere limitata (SRL) : din punct de vedere statistic, este forma juridica cea mai folosita a activitatilor comerciale desfasurate in tara noastra. La acest tip de societate, membrii asociati nu sunt niste comercianti, ei raspunzand pentru posibilele datorii ale societatii doar in limita aportului fiecaruia. Infiintarea unui SRLnecesita un capital minimal de 200 RON, acesta fiind divizat in asa-numitele parti sociale egale ca valoare, de minimum 10 lei. Asociatii pot fi in numar de minimum unul, cata vreme persoana respectiva nu este asociata in vreo alta societate comerciala.

  • Societate in nume colectiv (SNC): difera de SRL prin faptul ca asociatii sai, de obicei, au o calitate de comercianti si ei raspund atat in mod echitabil dar si in mod nelimitat pentru toate actiunile societatii comerciale.

  • Societate in comandita simpla (SCS):  e alcatuita din asociati care doar o parte poseda calitatea de comercianti. Ei poarta denumirea de comanditati, fiind raspunzatori de toate datoriile societatii, in timp ce comanditarii ceilalti raspund doar pana la concurenta aportului subscris de catre fiecare asociat.

  • Societate pe actiuni (SA):  reprezinta o forma juridica tot mai intalnita in tara noastra, ea fiind forma juridica principala in Occident. Aceasta societate presupune existenta a cel putin doi actionari dar si un capital format din actiunile emise de catre societate. Aceste actiuni au toate aceeasi valoare: minimum 0,1 lei.

Societate in comandita pe actiuni (SCA): este tipul de societate cu un capital format din actiuni, si unde comanditatii au responsabilitatea tuturor datoriilor societatii, comanditarii raspunzand in limita numarului de actiuni al fiecaruia.

Alege servicii de infiintari firme in Timisoara oferite de AXA Cont si bucura-te de noua ta firma.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram