Cum sa alegi o firma de contabilitate pentru afacerea ta

Nu este usor sa te aventurezi in lumea afacerilor, vei avea mereu o multime de provocari. Este important sa ai insa aliati de incredere, care sa te ajuta pe parcurs, iar un partener de maxima importanta in business este… contabilul. Mai exact, firma de contabilitate, care trebuie sa includa un expert contabil gata sa iti fie alaturi in drumul tau in lumea afacerilor. Conform legislatiei, orice organizatie trebuie sa aiba un contract de prestari servicii cu o firma de contabilitate, daca nu are cumva angajat un expert contabil.

In cazul IMM-urilor, cel mai des se apeleaza la prima varianta, caci este mult mai convenabil din punct de vedere financiar. Eventual, daca volumul de munca este foarte mare in ceea ce priveste procesele de facturare si ale elemente birocratice, se poate angaja una sau mai multe persoane care sa presteze anumite operatiuni, dar procedura finala si cea mai complexa va fi externalizata tot la firma contabilitate.

Cum sa alegi o firma de contabilitate pentru afacerea ta? Cauta recomandari de expert contabil, intreaba cunoscutii, dar cauta si online si analizeaza mai multe site-uri. Poti cere mai multe oferte. Conteaza desigur pretul (ai grija sa stii ce anume ceri, ce anume ai nevoie), dar pretul nu este cel mai important element! Ai nevoie sa lucrezi cu o firma de contabilitate cu experienta, care cunoaste toate procedurile legale si care iti poate oferi servicii flexibile, oferindu-ti in acelasi timp consultanta – raspunsuri la intrebari legate de procedurile obligatorii in cazul companiei tale si sfaturi cu privire la anumite alegeri pentru dezvoltarea activitatii sau alte actiuni viitoare.

Firma de contabilitate trebuie sa fie mereu la curent cu noutatile legislative si sa te informeze atunci cand apar noutati care afecteaza direct firma ta. Evident, cand ai vreo problema speciala sau vrei informatii despre o procedura aparte, este posibil ca partenerii tai contabili sa nu aiba instant raspunsul corect, insa important este ca acestia sa se informeze si sa revina cat mai rapid la tine cu datele complete.

Daca ai vreun control fiscal sau de orice alta natura, firma de contabilitate trebuie sa iti poata fi alaturi. Oricand este nevoie, mai ales daca este o urgenta, firma de contabilitate trebuie sa iti raspunda rapid si sa caute solutii pentru a te ajuta. De obicei este importanta actiunea de preventie a problemelor, dar poate fi uneori cazul si de a rezolva anumite probleme. Atentie, firma de contabilitate nu iti administreaza afacerea, deci este responsabilitatea ta, ca manager, sa pui intrebari, sa soliciti ajutor, sa fii atent la orice consideri relevant.

Chiar daca initiezi relatia cu firma de contabilitate de la distanta (prin email, telefon, web), este important sa stabilesti o intalnire fata in fata, sa initiezi o relatie umana directa. Vei decide astfel daca este alegerea corecta si vei vorbi despre pachetul de servicii contabilitate, asa cum ti-l doresti. Nu uita alt detaliu: firma de contabilitate este ideal sa fie din judetul in care isi desfasoara activitatea firma ta. Spre exemplu, daca ai o firma in Constanta sau pe litoral, alege firma contabilitate Constanta si vei avea totul la indemana.