fbpx

Cum reciclezi corect bateriile consumate?

Folosim o multime de electronice si electrocasnice care, dupa o anumita perioada, ajung sa nu mai functioneze. Ce facem cu ele? Le putem arunca in gropile comune de gunoi? Cu siguranta, nu! O multime dintre piesele electronicelor ajung sa polueze, ceea ce necesita solutii din ce in ce mai stricte. In ultimii ani s-a insistat destul de mult pe ideea de reciclare deee (Deseuri electrice si electrocasnice) si s-a si reusit implementarea centrelor de reciclare, in conditiile in care o buna parte dintre piesele electronicelor si electrocasnicelor pot fi refolosite. Raman, totusi, obiecte care sunt greu de revalorificat si sunt foarte usor de aruncat in cosul de gunoi: bateriile.

Din pacate, bateriile sunt si poluatori extrem de mari. Odata ajunse in natura, acestea sunt toxice si influenteaza in mod negativ mediul inconjurator. O singura baterie ajunsa in groapa de gunoi poate sa polueaze un metru patrat de suprafata . Este adevarat ca a fost interzisa folosirea mercurului in baterii ( cu exceptia bateriilor pentru ceasurile de mana), insa chiar si asa, cantitatea de poluare poate fi uriasa.

Ce este de facut?

Daca sunt folosite tehnologiile corecte, bateriile pot fi reciclate in proportie de 99% ( mai ales in cazul bateriilor cu plumb). Este foarte important insa, ca odata ce a fost terminata o baterie de unica folosinta sau odata ce un acumulator reincarcabil a incetat sa mai functioneze, sa fie reciclate corect.

Reciclarea corecta a bateriilor trebuie sa se faca in functie de tipul acestora:

  1. Bateriile de masini si motociclete trebuie sa fie reciclate prin neutralizarea acidului cu soda caustica (deoarece acestea sunt scufundate intr-o baie de acid);
  2. Bateriile alcaline se recicleaza prin separarea mecanica a componentelor;
  3. Bateriile litiu-ion  sunt reciclate prin separarea mecanica a plasticului dce metal;

Evident, reciclarea trebuie sa se faca in cadrul unei firme specializate, motiv pentru care bateriile trebuie sa ajunga la sediul acestora. Daca vrei sa reciclezi bateriile pe care le ai prin casa, cea mai buna solutie pe care o ai la indemana este sa le duci in centre de colectare din supermarket-uri sau diverse magazine.

Ce faci cu bateriile atunci cand le ai in casa?

Evident, nu poti merge cu fiecare baterie la centrul de colectare. Daca le depozitezi pana se strang mai multe este bine sa le acoperi cu un material non conductor si sa le puin intr-o cutie de plastic, pana in momentul in care vor ajunge la centru.