Cum functioneaza Bitcoin?

25 ianuarie 2018
Autor:
Digital Metrics

Bitcoin este prima moneda digitala lansata in lume, in anul 2009.  Nemultumit de faptul ca bancile centrale din intreaga lume scadeau dobanzile și depreciau monedele nationale in toiul crizei economice, Satoshi Nakamoto a venit cu ideea de a inventa o moneda care sa nu fie sub controlul bancilor centrale pentru a nu fi „saraciti” cei cu economiile in depozite bancare.

Elementele de baza

Ca utilizator nou, puteti incepe cu Bitcoin fara a intelege detaliile tehnice. Odata ce ati instalat un portofel Bitcoin pe computerul dvs. sau pe telefonul mobil, acesta va genera prima dvs. adresa Bitcoin și puteti crea mai multe astfel de adrese, ori de cate ori aveti nevoie. Puteti sa va dezvaluiti adresele prietenilor dvs. pentru a va putea plati sau vice-versa. De fapt, acest lucru este destul de similar cu modul in care functioneaza e-mailurile.

„Blockchain”

„Blockchain” este un registru public comun pe care se bazeaza intreaga retea Bitcoin. Toate tranzactiile confirmate sunt incluse in „blockchain”. In acest fel, portofelele Bitcoin iși pot calcula soldul de plata și noile tranzactii pot fi verificate ca fiind cheltuieli de bani care sunt de fapt detinute de exponenti. Integritatea și ordinea cronologica a acestui „blockchain” sunt garantate prin criptografie.

Sistemul de „blockchain” public este aproape imposibil de hackuit — practic ar trebui ca cineva sa preia controlul a cel putin 50% din retea, ceea ce ar presupune aparitia unui sistem de criptografie cuantica nedetectata —  improbabil in practica, cel putin in viitorul apropiat.

Tranzactii

O tranzactie este un transfer de valoare intre portofelele Bitcoin care intra in „blockchain”. Portofelele Bitcoin pastreaza un cod secret, numita „private key” sau „seed”, care este utilizata pentru a semna tranzactiile, oferind o dovada matematica ca au provenit de la proprietarul portofelului. De asemenea, semnatura impiedica modificarea tranzactiei de catre cineva, odata ce aceasta a fost emisa. Toate tranzactiile sunt transmise intre utilizatori și, de obicei, incep sa fie confirmate de retea in urmatoarele 10 minute, printr-un proces numit „mining”, adica „minare”. Daca ești interesat de tranzactii Bitcoin, trebuie sa știi ca pe Cryptocoin.Pro poti sa tranzactionezi cryptomonede.

Crearea monedelor Bitcoin

Un Bitcoin poate fi cumparat, dar și creat. Procesul de creare a monedei se numește „minare”. Participantii in retea sunt cunoscuti sub numele de mineri („miners”). Aceștia verifica, dateaza tranzactiile și le partajeaza intr-o baza de date publica, numita „blockchain”. Exista noduri specializate care valideaza tranzactiile și blocurile și le conecteaza intre punctele tranzactiei.

Operatiunea de minare este deosebit de complexa și este foarte dificil de realizat pe cont propriu, de un singur utilizator. Astfel, s-au dezvoltat grupuri de mineri, numite „mining pools”. Un grup de mineri combina puterea lor de procesare pentru rezolvarea algoritmilor care genereaza criptomonede. Practic, minarea presupune rezolvarea unor ecuatii matematice foarte complexe, care valideaza o tranzactie.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram