fbpx

Cum au ajuns scările interioare să aibă un rolul lor major în setarea direcției de amenajare a întregii locuințe

Atunci când enumerați elementele cheie ale unui stil arhitectural, scara este, de obicei, una dintre primele părți menționate. Aceasta nu numai că permite deplasarea pe verticală, dar servește și ca un indicator important al arhitecturii generale a spațiului.

Configurarea scării interioare este întotdeauna o decizie critică, deoarece influențează aspectul întregii proprietăți si deciziile majore de design interior, mai ales când facem referire la o scară deschisă care este accesată din living.ne povestește Raluca Pavel, arhitect și co-fondator al studioului de arhitectură Four Design.

Scopul principal al scărilor este de a oferi un mijloc simplu și ușor de deplasare între nivelurile clădirii. În Antichitate, casele și adăposturile erau alcătuite dintr-un singur etaj, dar, s-a realizat că zona de deasupra nivelului solului putea fi și ea utilizată, crescând astfel spațiul pe care îl putea oferi o structură. Scările au permis utilizatorilor să acceseze rapid și ușor nivelurile superioare ale acestor clădiri. Pe măsură ce clădirile se înălțau, scara devenea din ce în ce mai importantă.

Dau tonul în construcție pentru că sunt grandioase 

Scările pot da un sentiment de grandoare intrării unei clădiri și pot servi ca zonă multifuncțională pentru depozitare. În timp ce scările mari, magnifice, sculptate din stejar nu mai sunt populare, ieftine sau practice, de-a lungul istoriei s-a folosit această caracteristică particulară a gospodăriei pentru a atrage atenția oaspeților și vizitatorilor, scara fiind un simbol al statutului.

Chiar și astăzi, când oaspeții intră în holul unei case, scara este, de obicei, primul lucru pe care îl observă și multor oameni le place să profite de posibilitățile sale pentru a oferi locuinței o atmosferă primitoare, dar și impunătoare. – completează Raluca.

Dau amprenta stilistică a clădirii 

Scara interioară este responsabilă, într-o mare măsură, de amprenta stilistică a interiorului respectiv. De aceea, este foarte important ca elementele din care este compusă – trepte, contratrepte și balustradă – să fie alese cu grijă, astfel încât, așezate împreună, să formeze un tot armonios, derivat și compatibil cu conceptul general al amenajării.

Încearcă un exercițiu – dacă nu știi cu ce să începi, începe cu scară și decide ce model vrei să alegi. Vei vedea cum, ca prin farmec, modelul de scară atrage și  modele de amenajare living sau dormitor. Cu siguranță, o scară interioară, de exemplu, fără balustradă sau incompatibilă vizual cu restul amenajării, pare incompletă, lipsită de personalitate, și totodată reprezintă un risc pentru copii sau persoanele în vârstă, care au nevoie de sprijin și protecție. La polul opus, o scară în consola, sau una fluidă cu linii simple, sau una care redă imponderabilitatea și transparența, te poate face să înțelegi cum și de ce scară da tonul. E de ajuns să le enumerăm aici și să ne dăm seama, chiar și intuitiv, că scara nu e doar o zonă de decor cu o frumusețe lirică, ci un motiv de a folosi ingenios spațiul. –  continuă Raluca.

Au un rol funcțional bine delimitat

Scările în spirală, de exemplu, erau folosite, în trecut, pentru a ajuta la apărarea construcțiilor masive precum castelele. Deoarece majoritatea spadasinilor erau dreptaci, atacatorii care urcau scările orientate în sensul acelor de ceasornic ar fi avut mai puțin spațiu pentru a-și mânui săbiile din cauza curbei peretelui. Cei care se apără ar fi trebuit, în mod normal, să coboare treptele, făcându-le mai ușoară deplasarea.

“Scara în spirală este acum utilă într-un mod diferit: cu o balustradă fluidă și armonios balansată poate reprezenta centrul de interes al locuinței tale și o poți integra cu ușurință în living fiindcă ocupă spațiu minim.” –  ne mai povestește Raluca.

Scările interioare nu sunt, deci, doar un element indispensabil pentru construcțiile cu etaje, ci și o componentă importantă de design.

Cu o rampă sau mai multe, cu trepte unite sau portante, spiralate sau drepte, cu o înclinație mai mare sau mai mică, scările contribuie decisiv la aspectul final al locuinței tale.

Materialele de construcție pentru scări sunt variate, la fel și modelele, sau modul de iluminare al acestora, astfel că nu îți va fi greu să găsești ceva potrivit pentru stilul casei tale. Iar dacă nu știi de unde sa incepi, nu uita – lasă specialiștii să se ocupe, tu doar bucură-te de rezultat!