Cum alegi centrala termica ideala?

8 iulie 2016

Iti doresti un randament sporit? Alege o centrala termica in condensare!
Preconizam ca iti doresti o centrala termica eficienta, cu un consum cat mai scazut raportat la caldura pe care o imprima caloriferelor voastre. Pentru a indeplini acest standard de calitate, se recomanda sa alegeti o centrala termica in condensare, aportul sau la scaderea costurilor lunare fiind unul evident.
Exista doua tipuri de centrale termice importante:
•Conventionale – au o eficienta energetica relativ buna, de aproximativ 92-95% in functie de modelul ales.
•In condensare – fata de o centrala termica conventionala, modelele in condensare aduc un plus de calitate la nivelul randamentului urcand stacheta pana la un procent de aproximativ 105-110% in functie de modelul ales.

Diferenta intre o centrala termica in condensare si una normala se traduce prin natura componentelor sale, o functie foarte ravnita fiind cea de recuperare a caldurii prin condens. Raportat la acelasi nivel caloric, o centrala termica in condensare are un consum de combustibil cu pana la 40% mai scazut.
Centrala in condensare se pliaza ideal oricarei instalatii de incalzire, atat in cazul sistemelor clasice, pe baza de calorifer, cat si in cazul incalzirii prin pardoseala. Aruncand o privire asupra preturilor practicate de magazinele de specialitate, observam ca diferenta intre o centrala conventionala si una in condensare se poate amortiza in aproximativ 3-4 ani. Cum durata de viata a unei centrale termice de orice fel depaseste 10 ani, o centrala termica in condensare este un model mult mai avantajos pe termen lung.

Principiul centralelor termice in condensatie se bazeaza pe crearea conditiilor de condensatie a vaporilor din gazele de ardere in zona schimbatorului primar al microcentralei, astfel incat caldura eliberata sa fi e recuperata in agentul primar care circula prin schimbator. Daca in aceasta zona are loc condensarea totala a vaporilor putem fi siguri ca am recuperat din gazele de ardere 10…12 % din caldura produsa in camera de ardere, prin urmare o microcentrala in condensatie va avea un randament cu cel putin 10% mai mare decat una clasica.
Principiul de functionare descris mai sus impune, ca realizare practica, urmatoarele modificari fata de centralele clasice
•datorita condensului rezultat, chiar pe elementele microcentralei este necesara realizarea schimbatorului primar si a camerei de ardere din otel inox (se stie ca apa rezultata din condensare are un caracter puternic coroziv (acid).
•reglarea continua a debitului de aer se face prin existenta unui ventilator cu turatie variabila, comandat printr-un convertizor static de frecventa (tensiunea de alimentare are frecventa variabila, comanda realizandu-se printr-un semnal de curent continuu (0…10 V) din placa electronica.
•reglarea presiunii vanei de gaz se face pneumatic, printr-o legatura directa intre camera etansa (camera de aspiratie a ventilatorului) si camera membranei de reglaj a presiunii de pe vana de gaz.
•condensul produs trebuie colectat si eliminat la canalizare printr-un sifon special care sa nu permita trecerea aerului din exterior in camera de ardere.

O centrala in condensatie mai prezinta si alte avantaje:
•include toate facilitatile oferite de o aplicatie cu reglarea automata a temperaturii de ambient si a temperaturii agentuluiprimar in functie de temperatura exterioara
•beneficiaza de schimbator de caldura, camera etansa, arzator din inox, deci cu durata mai mare de viata,
•mult mai putin sensibila la spalari chimice repetate, etc.
•include toate facilitatile necesare pentru a functiona sub supravegherea unui regulator climatic automat (termostat de ambient, sonda de temperatura exterioara si curbe de incalzire, program zilnic si saptamanal de incalzire si acm etc.) ceea ce nu au toate microcentralele clasice.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram