Cum afecteaza stresul sanatatea dinților

8 august 2014

Bruxismul (scrâșnitul dinților)
Stresul poate duce la scrâșnirea dinților pe timpul zilei sau a nopții, de cele mai multe ori in mod inconștient. Bruxismul poate duce la probleme dentare din cauza pierderii treptate a dinților cauzate de erodarea smalțului dentar sau poate duce la hipersensibilitate, inflamații, fisuri, fracturi sau necroză pulpară. Bruxismul poate agrava o boală parodontală deja existentă, poate determina apariția pungilor gingivale, poate produce fracturarea sau decimentarea lucrărilor proteice sau modificări ale oaselor maxilare. Dr. Ion Melnic recomandă ca tratamentul bruxismului să fie instituit de către medicul dentist cât mai precoce după diagnosticarea acestei afecțiuni, pentru ca disfuncțiile dentare pe care le poate cauza să fie limitate.

Boli gingivale
Chiar și atunci când nivelurile ridicate de stres sunt pe termen scurt, stresul poate provoca o creștere a plăcii dentare, amplificând riscul de sângerare a gingiilor ceea ce duce la evoluția unor boli gingivale grave. Vizitele periodice la dentis, o igienă orală bună și o alimentație sănătoasă ajută la reducerea riscurilor de apariție a bolilor gingivale.

Igiena orală precară
Stresul vă poate afecta starea de spirit și obiceiurile zilnice de igienă orală, cum ar fi periajul după fiecare masă sau folosirea aței dentare. Dacă săriți peste obiceiurile de igienă orală de zi cu zi, starea de sănătate a dinților va avea de suferit, iar dacă aveți o boală a dinților sau a gingiilor, aceasta se poate agrava. Chiar dacă aveți dinții sănătoși, o igienă orală precară poate duce la riscul apariției cariilor. De asemnea, stresul poate duce la dezvoltarea obiceiurilor alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul des de alimente dulci sau de băuturi carbogazoase, iar aceste obiceiuri cresc riscul apariției cariilor sau a altor probleme ale dinților.

Aftele bucale
Aftele bucale sunt ulcere mici de culoare albă care apar în interiorul cavității bucale. Deși acestea pot apărea și din cauza problemelor sistemului imunitar, a bacteriilor sau virușilor, riscul apariției aftelor poate crește din cauza stresului, oboselii și alergiilor. Aftele nu sunt contagioase și dispar în 7-10 zile.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram