fbpx

Cum a primit Turul Frantei o lovitura de imagine in plina figura?

Garmin

Din vremurile de glorie ale lui Lance Armstrong care a dominat mai multe editii ale uneia dintre cele mai importante competitii cicliste ale lumii, Turul Frantei a fost presarat prin punctele si momentele esentiale cu o serie de scandaluri legate de dopaj. Performantele sportive pure nu mai erau principala preocupare a echipelor participane care, in loc de antrenori si preparatori fizici pareau sa aiba in staff doar medici si chimisti. Acestia preparau constiinciosi o serie de substante pentru ca rutierii sa ofere spectacolul  dorit si sa aduca rezultatele asteptate. Turul Frantei devenise o competitie chimica si se indeparta din ce mai mult de principiile sportului spuse atat de bine de catre Pierre de Coubertin intr-o vreme in care cel mai bun se bucura de onoarea podiumului.

Totusi una dintre echipele participante la Turul Frantei si-a impus sa revina la valorile sportive si, incepand cu 2007 a pornit o campanie dura anti-doping printre rutierii sai. Ciclistii de la echipa americana  Garmin-Cervélo au fost testati in mod regulat si le-a fost imus un regim de antrenament din care au lipsit cu desavarsire substantele interzise. Dupa 4 ani de regim „spartan” bazat pe cresterea performantei sportive prin antrenament n prin consum de substante rutierii de la  Garmin-Cervélo fac valuri in 2011 la Turul Frantei, reusind sa impuna sportul in defavoarea deja traditionalelor substante interzise. Multi ciclisti dopati pana la limita de toleranta a organismului uman au ramas cu gura cascata cand adversarii de la  Garmin-Cervélo pedalau cu gratie pe langa ei.

Se contureaza inceputul unei noi ere in ciclismul profesionist. Americanii incearca sa promoveze un nou tip de campion, unul curat asupra victoriilor caruia sa nu planeze norii suspiciunilor dopajului cum s-a intamplat in cazul celui care a castigat de 7 ori Turul Frantei, Lance Armstrong.

Echipa Americana doreste sa demonstreze ca se poate ca sportul sa redevina sport si ca performanta poate fi atinsa fara ajutorul chimiei. Astfel una dintre cele mai importante competitii ciclise ale planetei este lovita de corectitudine si de spirit sportiv. Un dus rece atat pentru organizatori, oficialii ciclismului mondial, dar si pentru rutieri care se freaca la ochi si nu le vine sa creada ca dopajul si performana sportiva nu mer mana in mana.