Culorile, armele ascunse din garderoba noastra

29 noiembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

Unul dintre principalele igrediente in crearea tinutei perfecte pentru formele trupului tau este culoarea. Pentru a o pune sa lucreze in folosul nostru, trebuie mai intai sa stim ce putem face cu ea! Site-ul TendinteModa va explica astazi cum actioneaza culorile si ce calitati au ele.

ROSU, ALBASTRU si GALBEN sunt culori PRIMARE. Ele sunt singurele culori care se gasesc in natura sub forma pura, sunt puternice si stralucitoare si nu sunt rezultatul unor combinatii sau amestecuri.

Nuantele rezultate din combinarea culorilor primare se numesc culori SECUNDARE sau binare: portocaliu din rosu+galben, violet din rosu+albastru si verde din galben +albastru. Culorile calde sunt cele care iti induc bucurie, apropiere si lumina: rosu, portocaliu, galben, iar culorile reci lasa senzatia de umbra, frig sau tristete: albastru, verde, violet. Portocaliu este culoarea cea mai calda, albastru - culoarea cea mai rece.

NUANTA este culoarea rezultata din combinarea unei culori secundare cu o culoare primara vecina: portocaliu+rosu da corai, portocaliu+galben rezulta gaben solar, violet+rosu - visiniu, violet+albastru - fistic, verde+albastru - turcoaz, verde+galben - smarald. Nuantele sunt mai calde sau mai reci in functie de valorile calorice ale culorilor combinate. De exemplu, nuantele de verde pot fi calde, combinate cu galben si nuante reci combinate cu albastru.

Culorile TERTIARE sunt combinatiile de culori primare si culori secundare: rosu cu verde. In cele mai multe cazuri, culorile tertiare rezultate sunt brunuri (marouri) cu valori diferite.

ALBUL si NEGRUL sunt NONCULORI. Prin amestecul lor se obtin GRIURILE.

TONURILE sunt amestecurile de culori cu nonculorile alb si negru. Ele dau unei culori calitatea de a fi mai deschisa in combinatie cu alb (roz pentru rosu, bleu pentru albastru, vernil pentru verde) si mai inchisa in combinatie cu negru (grena/rosu, bleumarin/albastru, kaki/verde). Orice culoare are un efect mai mare pe negru si devine mai luminoasa in apropiere de alb. Rosul are cele mai multe tonuri - 57, portocaliul 12, galbenul 24, verdele 12, albastrul 29, iar violetul 16 tonuri cromatice.

Culorile COMPLEMENTARE sunt culorile opuse in cercul cromatic: rosu-verde, galben-violet, albastru-portocaliu. Prin amestecul lor se obtin GRIURILE COLORATE, iar prin alaturarea lor se obtin contraste puternice.

CONTRASTELE sunt opozitiile puternice a doua culori. Contrastele pot fi: contrastul in sine: verde-albastru contrastul cald-rece: rosu-albastru contrastul complementarelor: galben-violet contrastul calitativ: albastru-bleu contrastul cantitativ: mult turcoaz cu putin maro contrastul simultan: mult albastru inchis (bleumarin) cu putin portocaliu deschis (piersica) Contrastele creeaza senzatia de dinamism (portocaliu-albastru), dramatism (alb-rosu), neliniste (verde-rosu) si forta (albastru-rosu).

ARMONIILE  sunt, in general, raporturile satisfacatoare, agreabile sau placute de parte cu parte, de parte cu intreg, de interior cu exterior, de forma cu continut, de general cu particular.

INTENSITATEA unei culori este nivelul sau de saturatie sau de aport de culoare pura, ea capatand atributul de estompata sau stridenta: de exemplu, galbenul de coaja de lamaie este strident, pe cand galbenul de mar golden este estompat. In imediata vecinatate, culorile complementare isi maresc saturatia, creand contraste vibrante. Vezi pe tendintemoda.ro care sunt culorile anului pentru ca garderoba ta sa fie ca a unei adevarate fashioniste.

Cum alegem culorile

Culorile pot fi vii sau moarte, calde sau reci, grele sau usoare, tari sau slabe, vesele sau triste, saturate sau pale, stralucitoare sau afumate. Cel mai greu de ales, dar si cele mai importante in constructia cromatica a unei tinute sunt culorile aflate in apropierea fetei. Culoarea potrivita cu nuanta tenului tau este cea care, adusa apoape de fata, iti sterge cearcanele, liniile fine de expresie sau micile imperfectiuni, lumineaza fata, tenul are un aspect mai sanatos. Este culoarea care te face mai frumoasa si mai tanara. Nuantele tenurilor au sase dominante: calde sau reci, inchise sau deschise, contrast sau armonioase. Acestora li se adauga dominanta cromatica - aurie sau albastra - pe care pigmentul pielii tale o are. Regula generala este sa folosesti culori si nuante care au ceva din pigmentul pielii tale si din dominantele tenului tau.

Trebuie sa mai stii - culorile inchise, reci si mate micsoreaza si indeparteaza, iar culorile deschise, calde si stralucitoare, maresc si apropie. Tinutele monocromatice subtiaza si te fac mai inalta si mai supla. Culorile inchise, puse pe dedesubt, subtiaza, iar cele puternice, asezate in partea superioara a trupului, atrag atentia spre fata si ascund soldurile, aripioarele si burtica.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram