Culisele comertului: Antreprenorii romani importa in principal din Polonia vand cel mai mult in Italia si Austria

28 august 2015

Atunci cand vine vorba de exporturi, date oficiale facute publice de Oficiul Italian pentru Statistica arata ca firmele din Romania ocupa pozitia a 10-a intr-un top al principalilor exportatori europeni ale caror bunuri si servicii ajung pe piata italiana. In ceea ce priveste Austria, datele Statistik[at] arata ca business-urile din Uniunea Europeana, inclusiv cele din Romania, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor austriace (37.7MLD Euro dintr-un total de 53.88MLD Euro) de bunuri si servicii in perioada ianuarie-mai a anului curent.

In materie de exporturi, comerciantii romani vand in strainatate mai ales materiale de constuctii, mobila, fructe si legume. In Italia, produsele de incaltaminte fabricate in Romania sunt cele mai cautate mai cautate, in timp ce Austria importa de la antreprenorii romani produse din sectorul constructiilor metalice.

In acelasi timp, datele Biroului Central pentru Statistici al Poloniei (Central Statistic Office -GUS) arata ca, anul trecut, Romania s-a aflat pe locul 18 in topul principalilor importatori de bunuri si servicii poloneze (in valoare totala de peste 10BLN de zloti). In primul trimestru al anului curent, Romania a avansat un loc, pe 17 (in conditiile in care importurile de bunuri poloneze au crescut cu 1.5%), generand la fel de multe exporturi din Polonia precum Turcia.

Exporturile poloneze catre Romania au crescut si au ajuns la un volum mai mare decat cel al exporturilor catre China, fapt care a generat o crestere a interesului comerciantilor polonezi fata de Romania ca piata de desfacere pentru produsele lor. Cele mai populare produse importate de antreprenorii romani de la omologii lor din Polonia sunt cele de mobilier.
Pe de alta parte, luand in considerare schimburile in Euro si zloti dintre antreprenorii romani si cei polonezi, AKCENTA estimeaza o crestere a interesului si pentru tranzactiile realizate in lei romanesti.

De ce sunt polonezii si alti antreprenori straini interesati de Romania?

“In mod normal, exportatorii sunt atrasi de anumite piete in special gratie puterii de cumparare a consumatorilor. Atunci cand vine vorba de Romania, comerciantii straini – inclusiv cei din Polonia – sunt atrasi mai mult de capacitatea tarii de a se schimba rapid, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic. Mai mult, Romania este o piata unde exista 19 milioane de potentiali consumatori, fiind cea de-a saptea cea mai mare tara din Uniunea Europeana din punct de vedere al populatiei” – Theodor Stefanovici, Director Comercial AKCENTA pentru Romania.

“Ne asteptam la o intensificare a activitatilor romanesti de trade – atat importuri, cat si exporturi – in conditiile in care piata locala este atractiva pentru vecinatatea sa cu tarile balcanice, dar si gratie porturilor precum Constanta, care ofera access la bazinul Marii Negre si potential acces la multiple piete, inclusiv la cea turca. In conditiile in care activitatile economice transfrontaliere se intensifica continuu, AKCENTA a actionat pentru a-i ajuta pe comerciantii romani atunci cand vine vorba de necesitatile lor in privinta platilor externe, fiind la dispozitia acestora si pe plan local, prin intermediul reprezentantilor sai comerciali. Prezenta AKCENTA in Romania le aduce beneficii antreprenorilor, permitand folosirea valutelor locale pentru realizarea de plati catre partenerii de afaceri si oferindu-le rate de schimb valutar excelente, care pot fi negociate. Prin activitatea noastra, ii ajutam pe antreprenori sa faca si sa primeasca plati mai rapid si mai ieftin decat prin intermediul bancilor”, a adaugat Stefanovici

AKCENTA deruleaza activitati pe piete din Europa Centrala, cum sunt Cehia – unde este activa din 1997 - , Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania, avand in total un numar de 25 000 clienti.

AKCENTA este o institutie financiara non-bancara, cea mai mare institutie de plata de acest tip din Cehia si din Europa Centrala Compania este specializata in schimb valutar, plati internationale si operatiuni de acoperire pentru firme si institutii. Operand rapid, fiabil si in conditii de siguranta maxima, AKCENTA le ofera clientilor sai cursuri de conversie valutare mai bune decat institutiile bancare, ajutandu-i sa faca economii semnificative la efectuarea platilor internationale.

AKCENTA are 18 ani de experienta pe piata de schimb valutar, plati internationale si operatiuni de acoperire din Europa Centrala, acumulati prin prestarea de servicii financiare pe pietele din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si, din 2014, si Romania. Compania are peste 25.000 de clienti carora le ofera solutii individuale pentru schimb valutar, acoperirea riscului de curs si plati – confortabile, de cea mai buna calitate si fara riscuri.

AKCENTA este detinatoarea licentei (nr de ref: 2011/1199/570) a activitatii institutiilor de plata in cadrul sistemelor de plata, Legea no.284 / 2009 Colectie.§ 3. 1 punct. a b)) c) e) f). Totodata, fiind una dintre cele doua companii non-bancare care se ocupa cu tranzactii in valuta straina din Republica Ceha, AKCENTA detine licenta pentru tranzactiile cu valori mobiliare, care o autorizeaza sa ofere o gama completa de instrumente financiare folosite pentru a elimina riscul fluctuatiei negative de curs, pentru schimbul valutar.

AKCENTA functioneaza in Romania sub o licenta de operare emisa de Banca Nationala a Cehiei si, ca rezultat al unui proces de notificare, in conformitate cu art. 17 si 25 din Directiva privind serviciile de plata (Payment Service 2007/64 / CE), are aprobarea Bancii Nationale Romane de a oferii serviciile AKCENTA clientilor din Romania. Activitatea AKCENTA este confirmata in registrul oficial public al Bancii Nationale a Romaniei pe site-ul BNR.

[1] Comunicat de presa emis de Oficiul Italian pentru Statistica (istat it) in ceea ce priveste comertul extern in mai 2015

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram