fbpx

Crucea Patriarhala cea mai înalta distincţie a Bisericii Ortodoxe Române acordata Prof Dr Irinel Popescu şi Prof Dr Mihai Lucan

Această decoraţie este acordată în contextul celei de-a VIII-a ediţii a Congresului Romtransplant care aniversează împlinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni şi 20 de ani de activitate de transplant renal în Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Toţi aceşti ani de activitate s-au tradus printr-un număr de 1.500 de bolnavi transplantați renal și a peste 350 de transplantați hepatic.

Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi la care Biserica Ortodoxă Română a avut, şi continuă să aibă, un rol capital. În contextul în care la începuturile transplantului au fost suficiente nelămuriri şi neînţelegeri la nivelul publicului, opinia care a contat cel mai mult în acceptarea noţiunii de moarte cerebrală şi, mai ales, a ideii de donare de organe şi ţesuturi, a aparţinut Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, pentru a sublinia încă o dată susţinerea pe care Biserica o acordă nobilei idei a donării de organe şi activităţii pe care o desfăşoară profesioniştii implicaţi în transplantul de organe şi ţesuturi, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, a primit la Patriarhia Română şi o delegaţie a Congresului Romtransplant 2012.

Declaraţii de presă

Preafericitul Părinte Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

„Suntem bucuroși să primim astăzi în holul Europa Christiana din Palatul Patriarhiei vizita delegației participanților la cel de-al VIII-lea Congres Internaţional ROMTRANSPLANT şi la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant. Această vizită este cu atât mai importantă cu cât anul 2012 a fost declarat An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica evidenţiază necesitatea unităţii dintre spiritual şi medical în eforturile pentru vindecarea bolilor şi accentuează legătura dintre sănătatea sufletească şi cea trupească, în relaţia dintre Dumnezeu, medic şi pacient. Suferinţa şi boala afectează nu numai omul exterior, ci şi armonia sau sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numită şi mântuire sau salvare. Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinţei atât prin lucrarea ei spirituală, cât şi prin lucrarea ei social-filantropică şi social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populaţiei, pentru ca oamenii să preţuiască mai mult darul sănătăţii, evitând bolile, şi să fie recunoscători faţă de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-şi pot plăti consultaţiile sau medicamentele.”

Prof. Dr. Irinel Popescu
Preşedinte Congres Romtransplant 2012

„Este pentru a doua oară când de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române ni se transmite un mesaj de susţinere a muncii noastre de zi cu zi în folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotaţii etice; de aceea, în toate ţările în care se face transplant, opinia şi atitudinea instituţiilor religioase sunt considerate a fi extrem de importante. În consecinţă, doresc să mulţumesc pentru cuvintele de încurajare pe care ni le-aţi adresat, care sperăm să ne dea tăria să depunem eforturi şi mai mari pentru a vindeca oameni şi a salva vieţi”.

Prof. Dr. Mihai Lucan
Directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, Cluj-Napoca

„Este o onoare să primim astăzi această mare decoraţie. Trebuie să vă mărturisesc, este purul adevăr, nu este doar de ocazie, că fără ajutorul Bisericii probabil că astăzi nu m-aţi fi premiat. M-a susţinut când a fost mai greu, m-a ajutat când nimeni nu m-a ajutat şi mi-a ţinut partea cât toţi ceilalţi fugeau.”

Acreditarea jurnaliștilor:

Pentru a fi permanent la curent cu cele mai noi informații privind evenimentul Congresul Romtransplant 2012, jurnaliștii sunt invitați să completeze Formularul de acreditare pus la dispoziţie în format .pdf pe site-ul Congresului (secțiunea Birou Presă).
După primirea Formularului de acreditare completat, semnat şi ştampilat la numărul de fax 021-212-27-02 sau e-mail [email protected], veţi fi contactaţi pentru confirmarea acreditării Dumneavoastră.
Vă invităm să vizitaţi website-ul oficial al Congresului www.romtransplant2012ro.
Contact presă: Andreea Grigoroșcuță, [email protected], 0722 329 183