Criterii pentru alegerea unei mașini de spălat profesionale

La alegerea unei mașini de spălat vase profesionale, este nevoie să fie luați în considerare mai mulți parametri, pentru că doar prin respectarea acestora, reprezentanții firmelor de servicii de alimentație publică pot să facă o achiziție corectă.


1. Dimensiunile mașinii de spălat vase

Conform regulilor în vigoare, într-o unitate HoReCa, mașina de spălat vase trebuie amplasată într-o încăpere separată de aceea unde se prepară mâncarea (de bucătăria propriu-zisă).

Din acest motiv este necesar ca utilajul în cauză să se potrivească dimensiunilor spațiului dedicat, mai precis mașina pentru vase să nu fie mai lată decât dimensiunea ușii, ca să poată fi introdusă ușor în incinta în cauză, iar în încăpere să existe apă caldă și rece în mod curent.

Camera de spălat vase trebuie obligatoriu să fie dotată și cu niște mese auxiliare pentru așezarea veselei, cu rafturi și cutii suplimentare pentru stocarea farfuriilor, tăvilor, paharelor, tacâmurilor.

De asemenea, nu trebuie neglijat nici canalul de scurgere, care în mod obișnuit se găsește poziționat în podea (mai rar în perete).

2. Ce tip de apă se poate folosi la mașina de spălat vase

Este extrem de important, ca aceia care urmează să comande un asemenea echipament HoReCa, să citească foarte atent specificațiile tehnice ale diverselor modele de mașini spălat vase profesionale, pentru a se clarifica din timp ce parametri ar trebui să aibă apa și ce detergent urmează să se utilizeze.

În mod normal, apa menajeră utilizată nu trebuie să aibă impurități și este bine să prezinte o duritate cât mai mică. În caz contrar, trebuiesc instalate filtre speciale de apă, asta în cazul în care nu cumpărați direct o mașină de spălat vase care să le includă din start.

3. Cantitatea de vase ce urmează a fi spălate.

Achiziționarea unei mașini de spălat vase profesionale, scade cheltuielile cu forța de muncă necalificată, dacă echipamentul HoReCa respectiv poate să facă față cu brio cantității maxime de veselă (farfurii, tacâmuri, pahare etc.) utilizate într-o unitate de timp dată. Dacă este vorba de o cantină, capacitatea ei trebuie să fie mult mai mare decât în cazul unui bistrou de cartier.

O mașină de spălat vase profesională, dar cu o capacitate mai mică decât cea necesară, poate întârzia nepermis fluxul de servire a clientelei, pe când una cu o capacitate prea mare poate reprezenta o cheltuială inutilă, mai dificil de amortizat.

4. Personalul care deservește mașina de spălat vase

În funcție de oamenii disponibili pentru a supraveghea mașina de spălat vase, de priceperea lor, se poate alege fie un echipament simplu cu control electromecanic sau altele mai sofisticate cu mai multe programe si control digital.
5. Productivitatea utilajului de spălat vase profesional

Performanțele pe care o mașină le are, se măsoară în numărul de obiecte de veselă spălate complet și corect într-o unitate de timp dată.

Operațiunea de spălare vase constă de fapt în două etape distincte: spălarea inițială și clătirea.

Ar trebui să se ia în calcul și faptul că încărcarea și descărcarea mașinii de spălat vase se face totuși manual, de către un operator uman, iar acest proces poate dura mai multe minute. Dacă echipamentul HoReCa de spălat vase are o capacitate optimă, inclusiv productivitatea muncii poate crește. Deci nu comandați o mașină subdimensionată raportat la nevoile reale pe care le aveți, deoarece o să prelungiți inutil procesul de curățare profesionist a cantității de veselă folosită.

Din fericire, acum pe piața românească de profil a echipamentelor HoReCa, se găsesc mărci de mașini de spălat performante, de capacități diferite, care dispun și de accesorii suplimentare, destinate a optimiza activitatea personalului ce urmează a le folosi.

Cele mai complete mașini de spălat vase sunt cele cu două cicluri de spălare, cu sistem termostop, care dispun de filtru dublu pentru bazin şi pompă, sunt facil de întreținut, au pompa pentru dispersor detergent inclusă, termometru pentru bazin şi boiler, suport pentru coşuri uşor de manipulat, inclusiv dedurizator.