fbpx

Criterii pentru alegerea aparatului foto ideal pentru tine

Alegerea unui aparat foto poate fi dificilă în prezent, când există atât de multe device-uri performante, cu funcții care de care mai impresionante.

Unele persoane sunt de părere că un smartphone te poate ajuta să obții deja cadre fantastice. Deși este adevărat, dacă vrei să-ți duci pasiunea pentru fotografie la următorul nivel, o cameră foto este, în mod sigur, necesară.

Iată cum să alegi cel mai potrivit produs pentru tine, dintre toate opțiunile existente!

1. Aparatul foto DSLR

Cei care au deprins o pasiune din ce în ce mai puternică pentru fotografie încep să viseze la o cameră foto DSLR, profesională, cu ajutorul căreia să-și pună în practică toate ideile mărețe.

Acest tip de cameră este, într-adevăr, cea mai bună opțiune dacă îți dorești să faci performanță, căci un DSLR de calitate, alături de un kit de obiective bine alese, reprezintă instrumentul infailibil pentru cadre captivante, demne de un profesionist.

Ține cont de faptul că și aparatele DSLR se împart în mai multe categorii, în funcție de format: format full frame, format mediu sau crop. La acest capitol, depinde doar de tine ce fel de fotografii dorești să realizezi.

Când să alegi aparatul foto DSLR:

  • Vrei să folosești camera pe modul manual și să înveți să ajustezi setările în cele mai mici detalii;
  • Vrei să îți monetizezi pasiunea și să faci fotografii la evenimente sau ședințe foto profesionale;
  • Ai avut un aparat foto mirrorless sau compact, iar acum vrei să explorezi mai multe posibilități.

2. Aparatul foto mirrorless

Denumirea acestor aparate foto îți arată și care este diferența dintre ele și cele DSLR. Spre deosebire de camerele DSLR, acestea nu au oglindă în componență, deci au un ocular (sau viewfinder) digital, și nu optic. Acest lucru le permite să fie mai ușoare, mai compacte și mai convenabile pentru cei care doresc calitate.

Totodată, aparatele foto mirrorless îți permit folosirea unei game limitate de obiective, iar viața bateriei este mai scurtă decât în cazul DSLR.

Când să alegi aparatul foto mirrorless:

  • Când vrei să obții fotografii de cea mai bună calitate, dar ai nevoie de o cameră mai ușor de folosit decât un DSLR, cu o greutate mai mică.

3. Aparatul foto compact

Adori să faci poze în vacanțe sau în diferite contexte, dar camera telefonului te limitează în ceea ce privește cadrele pe care le poți obține? Poți trece la un aparat foto compact, cel mai ușor și cel mai simplu dintre toate variantele. Acesta nu are obiective ce pot fi schimbate, însă îți oferă un minimum de versatilitate, prin controlul setărilor de bază.

Când să alegi aparatul foto compact:

  • Când vrei să înveți fotografie la nivel de începător și nu ești încă pregătit pentru o cameră foto DSLR;
  • Când nu ai un buget suficient de mare pentru un aparat foto mirrorless, dar vrei ceva mai mult decât camera unui smartphone.
  • Când îți dorești să surprinzi cadre bune oriunde te-ai afla;
  • Când ești mereu în mișcare și nu dorești să iei cu tine aparatură foto grea și voluminoasă.

4. Aparatul foto pe film

Chiar dacă erau folosite, cu precădere, înainte de apariția unei game atât de variate de aparate foto digitale, aparatele foto pe film au început să fie din nou la modă, mai ales printre cei care doresc să obțină imagini vintage sau sunt pasionați de această artă vizuală.

Așadar, dacă vrei să te bucuri de procesul de developare și să folosești diverse filme pentru a obține efecte stilistice interesante, încearcă un aparat foto pe film.

5. Aparatul foto instant

Un alt tip de aparat foto devenit celebru printre pasionați și nu numai este aparatul foto instant, tip Polaroid sau Instax. Acesta este apreciat de cei cărora le place să păstreze suveniruri și să se bucure de farmecul pozelor instantanee, pe hârtie.

Alege-l dacă nu vrei neapărat să înveți fotografie sau să faci performanță, însă dorești să te „joci” și să ai un instrument genial pentru crearea amintirilor frumoase.

Acestea fiind spuse, alegerea aparatului foto trebuie să țină cont de toate aceste detalii. Doar astfel te poți asigura că vei fi complet mulțumit de produsul în care investești!