fbpx

Creste interesul pentru sport in randul copiilor din Romania

In ciuda faptului ca statisticile anterioare ne arata ca numarul copiilor care practica sport este ingrijorator, iar interesul acestora pentru astfel de activitati scade la an la an, cele mai recente studii ne prezinta o crestere a gradului de implicare a copiilor in activitatea fizica. Fie ca este vorba despre o implicare a parintilor in educatia copiilor, fie ca este vorba despre interesul copiilor fata de sport, schimbarea este una cu adevarat benefica pentru ambele parti.

Editura Preda Publishing sustine practicarea sportului regulat si incurajeaza oamenii de toate varstele sa practice sporturi, indiferent de natura acestuia.

In ceea ce priveste interesul pentru sport in randul copiilor din mediul urban, procentele sunt imbucuratoare: 71% dintre acestia aleg sa isi petreaca timpul practicand activitati fizice. Desi procentele referitoare la practicarea sportului in functie de sex sunt aproape echilibrate, totusi baietii practica mai mult sport decat fetele. Acestia reprezinta un procent de 76%, pe cand fetele se situeaza la 66% din totalul copiilor sportivi.

Intre preferintele baietilor se afla fotbalul, cu un procent de 31%, urmat de artele martiale cu 22%, apoi de inot cu 13%. Fetele prefera alte mijloace de a face miscare, iar in topul preferintelor se afla dansurile – cu un procent de 25%, urmate de inot cu 13%, apoi de atletism, unde este inclusa si alergarea, cu un procent de 11%. Fetele din mediul urban nu sunt foarte deschise in practicarea sporturilor care ii atrag pe baieti, iar statisticile ne arata ca doar 5% dintre acestea ar practica fotbal, 2% ar fi interesate de artele martiale, iar 13% practica deja inotul.

Cat despre numarul de ore de sport practicate de copii in timpul unei saptamani, aproximativ 4 ore sunt alocate acestei activitati, indiferent de mediu sau tipul sportului. Copiii amatori de miscare fac aproximativ 3,4 ore pe saptamana, pe cand cei care practica sport in cadrul unui club sau insotiti de un antrenor aloca pentru aceasta activitate in jur de 6,4 ore pe saptamana.

Fiindca practicarea unui sport nu necesita doar vointa si interes din partea copiilor, ci si resurse financiare in ceea ce ii priveste pe parinti, cheltuielile lunare pentru practicarea unui sport sunt putin peste 200 lei: 53% dintre cheltuielile lunare sunt reprezentate de bunuri (echipamente, articole, haine de sport) iar 47% constau in plata serviciilor sportive (abonamente, ore, antrenori, deplasari).

Preda Publishing a realizat un infografic in care a adunat toate aceste date.

Preda Publishing este o editura unica pe piata romaneasca, dedicata in intregime sportului, in toate formele sale: alergare, ciclism, triatlon, alpinism sau sporturi cu mingea. Fondata in 2011, de un grup de iubitori ai sportului, Preda Publishing promoveaza un stil de viata sanatos, bazat pe miscare, dieta echilibrata si respect pentru natura. In prezent, oferta Preda Publishing este structurata pe urmatoarele colectii:

iRun, colectie dedicata alergarii, fie ca este vorba de pista sau alergari montane, sprint, maraton sau ultramaraton
iBike, colectie dedicata ciclismului
iTri, colectie dedicata triatlonului, sport ce capata din ce in ce mai multi adepti in Romania
iBall, colectie dedicata fotbalului si eroilor sai
iClimb, colectie dedicata alpinismului si iubitorilor muntelui
iLegend, colectie dedicata legendelor sportului.