fbpx

Craciunul in tara si Revelionul in Dubai – unde isi petrec romanii vacantele de sarbatori

Calatoriile din perioada sarbatorilor de iarna incep in noiembrie cu pietele de Craciun, celebre in toata Europa. Sunt targuri impresionante, organizate in orase faimoase precum Viena, Praga, Budapesta, Bruxelles, München, Nürnberg, Dresda sau Paris. Turistii traverseaza zone pitoresti din Europa, savurand atmosfera de sarbatoare din centrele istorice, cu arome de vin si prajituri. Preferatele romanilor sunt pietele din Viena, Praga si Budapesta, reiese din datele celui mai mare touroperator de vacante charter din Romania. Cheltuiala medie a unui turist este de 200-250 euro, tarifele pentru o excursie de 4 zile cu autocarul pornind de la 95 euro/persoana pentru Budapesta, 149 euro pentru Viena si 299 euro pentru München-Nürnberg-Regensburg.

De Craciun, cei mai multi romani aleg sa petreaca alaturi de familie, in tara, cererea pentru programele pe Romania fiind cu 20% mai mare decat pentru alte destinatii. Pachetele turistice pe Maramures, Bucovina, Apuseni, Valea Prahovei sau Brasov sunt cele mai solicitate in aceasta perioada. Un sejur de 3 nopti la Predeal poate costa de la 844 de lei pe camera, unul la Sinaia – de la 1718 pe camera, pentru 4 nopti, iar unul la Vidraru, de la 800 de lei de persoana.

Cei care isi doresc un Craciun in afara tarii au la dispozitie pachete pentru destinatiile Praga, Viena si Israel. In medie, un turist cheltuieste 300 euro de persoana pentru o excursie cu autocarul la Viena sau Praga, si circa 600 de euro pentru un sejur de 7 nopti in Israel.

Planurile se schimba de Revelion, cand majoritatea turistilor isi propun sa faca ceva deosebit. Fie ca merg cu familia, cu prietenii sau in cuplu, isi rezerva in medie 3-4 nopti, calatoresc cu avionul si cheltuiesc 350-400 euro de persoana. Cele mai accesate programe sunt cele pe Dubai, Egipt, Senior Voyage, Romania si Viena.

Cele mai accesibile, ca pret si distanta, sunt sejururile in Bansko (de la 180 de euro de persoana), Viena (de la 165 euro) si Venetia (de la 265 euro). Populare sunt si petrecerile de Anul Nou de pe Costa del Sol (de la 495 de euro/persoana), unde temperaturile sunt foarte placute in tot timpul anului, sau Costa Brava (de la 475 de euro).

Datorita cererii foarte mari, au fost create pachete speciale de Anul Nou pentru Senior Voyage. La mare cautare, printre seniori, sunt Revelioanele petrecute pe Coasta de Azur (de la 495 euro/persoana), zona Napoli-Sorrento, Sicilia, Toscana sau Venetia, acestea din urma cu preturi incepand de la 395 euro/persoana. In noaptea de Anul Nou, turistii au parte de cine festive, cu bunatati din gastronomia locala, muzica, dans si alte surprize, in functie de destinatie.

Spectaculoase si luxoase, Revelioanele in Dubai sunt printre favoritele romanilor. Tarifele pornesc de la 860 euro/persoana/sejur, iar pachetul include bilet de avion dus-intors (cursa directa), transfer, cazare 7 nopti in hoteluri de 3 si 5 stele, asistenta turistica in limba romana si, in functie de oferta hotelului, cina festiva de Revelion.