Costurile vietii in Marea Britanie

viata in uk

Marea Britanie (Anglia in special) a devenit in ultimii ani destinatia preferata a romanilor care isi cauta o viata mai buna peste hotare.

O viata in alta tara inseamna practic o viata luata de la zero, cu tot ce implica asta, adica prieteni noi, probleme de adaptare la alte mentalitati, loc de munca nou si fireste, alt mod de a masura banii.

Adaptarea la noul mediu implica asadar si o noua viziune asupra banilor, viziune ce in Romania nu exista. Romanii ajunsi in Anglia ajung, dupa scurt timp, sa isi masoare veniturile si cheltuielile mai atent, sa economiseasca si sa fie interesati de gasirea celor mai mici preturi la utilitati, chirii etc.

Cele mai mari diferente la preturi intre Romania si Anglia este la chirii, restaurante, alcool si tutun. Cea mai mare parte a veniturilor unei persoane merg asadar catre locuinta – chirie si plata utilitatilor.

In ceea ce priveste cumparaturile, preturile sunt comparabile, uneori hainele si mancarea fiind chiar mai ieftine in UK fata de Romania.

Cheltuielile pentru un autoturism sunt altfel impartite decat in tara, astfel ca masinile sunt mult mai ieftine, dar intretinerea lor este mai scumpa. Asigurarile pot creste semnificativ costurile pentru intretinere, chiar daca in mare, diferentele pentru combustibil si alte taxe sunt echivalente.

Chiar daca salariile par in Marea Britanie foarte atragatoare, salariul minim pentru o persoana care munceste cu norma intreaga fiind in jur de 1000 de lire, de cele mai multe ori un imigrant nu se va descurca sa traiasca in conditii decente intr-un oras mare, cel putin in primul an.

Romanii de succes din Anglia au renuntat asadar la perspectiva romaneasca asupra vietii, adoptand calea britanica, mai relaxata cu privire la finante.