fbpx

Coroana dentară pe implant. Care este cea mai bună opțiune?

O coroană de implant este o proteză artificială care înlocuiește un dinte din punct de vedere funcțional și estetic. Coroana pe implant este considerată o parte a întregii structuri, care include și rădăcina de titan (implant dentar) și bontul. Rădăcina de titan este înșurubată în straturile profunde ale țesutului osos, servind drept suport.

Bontul protetic reprezintă un pilon, legătura dintre implant și coroană, care fixează în siguranță cele două elemente. Coroana este selectată în funcție de cerințele pacientului și de bugetul alocat.

Principalele tipuri de coroane de implant.

Coroanele metalo-ceramice pe implanturi sunt soluții de tratament, utilizate cel mai adesea pentru restabilirea grupului molar și a unităților dentare la distanță. O coroană metalo-ceramică pe implant are un cadru metalic și un strat de ceramică la exterior. Fixarea coroanelor metalo-ceramice pe implant are loc datorită bontului metalic.

Avantajele coroanelor metalo-ceramice pe implant:

 • rezistență și fiabilitate;
 • preț accesibil

Estetica coroanelor metaloceramice nu este perfectă și, prin urmare, astfel de coroane nu sunt potrivite pentru refacerea zonei frontale.

Coroanele integral ceramice pe implant sunt soluții excelente pentru refacerea zonei frontale. Fixarea în acest caz are loc pe un bont din ceramică sau zirconiu.

Avantajele unei coroane integral ceramice pe implant:

 • imită complet un dinte natural prin culoare, transparență, formă;
 • are o bună compatibilitate cu țesăturile naturale.

Dezavantaje:

 • sunt mai casante;
 • au un preț ridicat.

Coroanele de zirconiu pe implant sunt o soluție excelentă atât pentru refacerea grupului de dinți laterali, cât și a zonei frontale.

Avantajele coroanelor de zirconiu pe implant:

 • zirconiu este un material foarte rezistent și biocompatibil;
 • coroanele din zirconiu sunt foarte estetice.

Care este cea mai potrivită variantă de coroană pe implant?

Atunci când alegeți un tip de coroană dentară pe implant, următorii factori joacă un rol important:

 • zona care trebuie restaurată: frontală sau laterală;
 • caracteristicile individuale ale coroanelor dentare (culoare, transparență, formă, etc.);
 • bugetul alocat.

Dacă scopul este de a restabili zona frontală, atunci, desigur, în acest caz sunt potrivite coroanele din zirconiu sau cele integral ceramice. Dacă trebuie restaurat grupul lateral, coroanele metalo-ceramice ar putea fi o opțiune destul de bună.

Culoarea naturală și transparența dinților dvs. joacă, de asemenea, un rol important. Dacă smalțul are o transparență accentuată, atunci cele mai indicate sunt coroanele integral ceramice. În cazul unor dinți cu transparență redusă și o culoare mai opacă, se poate opta pentru coroanele metalo-ceramice sau coroanele din zirconiu.

Când un pacient are un buget limitat, cea mai bună opțiune de tratament este instalarea coroanelor metalo-ceramice.