Copilul si privitul la televizor, poate decide el programul urmarit?

16 februarie 2019
Autor:
Login Promotion

Cand este mic, copilul isi aminteste numai anumite imagini. Putem opri, deci, o emisiune pe parcursul desfasurarii ei si sa o reluam mai tarziu, aceasta nefiind o problema.

In schimb, dupa 4 ani, este frustrant sa nu se ajunga pana la capat; el trebuie sa stie sfarsitul povestii. Este de stiut ca, cu cat intensitatea dramatica a povestii este mai mare, cu atat mai bine o va retine copilul.

Fiti deci atenti la programele pe care le priveste copilul vostru la televizor si incercati sa le urmariti cat mai des impreuna cu el, pentru a-i explica situatiile fictive si chiar modul de executie a unei emisiuni.

In orice caz, retineti ca televizorul nu este indispensabil pentru buna dezvoltare a copilului vostru. El poate creste fara televizor, chiar daca lipsa aceasta se va face simtita la scoala. Nu va avea aceleasi puncte de referina cu micii lui prieteni.

Cand este capabil sa isi administreze singur "capitalul de televiziune"?

De fapt, nu exista reguli stabilite pentru administrarea autonoma a televizorului de catre copil.

Utilizarea iibera a televizorului poate deveni posibila incepand cu adolescenta, dar totul depinde de autonomia copilului vostru. Acesta este individual, unii nu o vor poseda inca nici la 18 ani. In plus, la adolescent, alegerea emisiunilor este adesea opusa celei facute de parinti.

Televizorul in camera:

Aceasta optiune este riscanta, deoarece unui tanar ii este greu sa isi impuna disciplina in fata acestei tentatii.

In plus, televizorul in camera risca sa perturbe considerabil somnul copilului deoarece va avea tendinta sa it urmareasca pana seara tarziu.

Daca, totusi, copilul vostru se manifesta deja foarte autonom si ca fiind capabil sa respecte interdictiile, daca stie sa-si impuna limite si sa-si faca, de exemplu, lectiile inainte, atunci, de ce nu? Poate deveni, de asemenea, un mijloc de a-i stimula responsabilitatea. Totusi, inainte de a accepta, discutati cu el optiunile voastre cu privire la rolul televiziunii si calitatea continutului ei (Ce iti poate da televizorul? De ce iti place o anumita emisiune? Ce to intereseaza? etc.).

Accesul liber la televizorul familiei:

Atentie, televizorul trebuie sa ramana un object de convietuire si nu o sursa de conflict. El apartine familiei, iar emisiunile familiale, privite impreuna, sunt importane pentru a lansa, de exemplu, subiecte de discutie. Daca fiul vostru de 16 ani urea sa urmareasca un film si are argumente in acest sens, de ce nu? A-I lasa sa aleaga emisiunile poate fi un mijloc de a porni o discutie, de a face schimb de opinii, de a argumenta.

In adolescenta, comunicarea cu parintii nu este intotdeauna usoara. Folosit in mod judicios, televizorul poate deveni un element cu ajutorul caruia sa se declanseze dezbaterea unor subiecte precum: Sida, drogurile, sexul, divortul, razboiul...

Daca ii plac, de exemplu, video-clipurile, urmariti-le din cand in cand si discutati temele abordate precum rasismul, violenta, sexualitatea etc.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram