Copiii in lupta cu anxietatea

4 martie 2016

Copiii experimenteaza diverse stari de anxietate din momentul cand se nasc. Uneori e usor sa le identifici cand copiii plang sau se comporta intr-un anumit fel. Alteori e mai greu de identificat. Ei isi pot ascunde anxietatea pentru ca le este greu sa se exprime. Altii si-o transforma intr-un comportament agresiv.

Toti copiii au frici de intuneric, monstri, separare de parinti, frica de animale sau de straini. Aceste frici, se pot transforma, pe masura ce copii cresc in adevarate fobii care le pot influenta radical viata sociala la maturitate.

O sursa a anxietatii copilului pot fi schimbarile din cadrul familiei. Nasterea unui alt copil, inceperea scolii, mutarea intr-o noua casa, decesul unui bunic sau a unei rude apropiate si activitatile din cadrul si din afara scolii pot fi toate surse de anxietate pentru copii. Pentru un copil care se confrunta deja cu anxietate, aceasta se va acutiza in cazul unui eveniment dificil pentru el cum ar fi un conflict intre parinti, un divort, decesul unui membru al familiei sau alte evenimente majore traumatizante.

Anxietatiile copiilor pot deasemenea avea un impact negativ in cadrul familiei. Copiii anxiosi pot fi foarte solicitanti si pot deveni extrem de emotionali cand lucrurile nu ies asa cum vor ei. Parintii pot deveni confuzi, nestiind cat de fermi trebuie sa fie, care sunt limitele pe care ar trebui sa le impuna si daca ar trebui sa cedeze in fata furtunilor emotionale ale copiilor.

Terapia de familie poate ajuta parintii sa gaseasca solutii eficiente despre cum ar putea sa isi sprijine copilul si sa il ajute sa depaseasca anxietatile cu care acesta se confrunta:
• o strategie de stabilie a anumitor reguli
• modalitati despre cum ar putea parintii sa ii ajute pe copii sa isi identifice sentimentele
• strategii de linistire si de asigurare al confortului emotional
• despre cum sa respecti fricile copilului tau
• cum sa ii incurajezi sau sa descurajezi anumite tipuri de comportament
Copii care sufera de anxietate se manifesta in diferite moduri, in functie de situatie:
• furie, depresie, iritabilitate, opunere, neliniste
• ingrijorari continue despre ce ar putea sa se intample
• plans exagerat
• plangeri de dureri fizice: de cap, de burtica, oboseala
• dificultati in ceea ce priveste somnul: ii e greu sa se trezeasca sau adoarme greu, cosmaruri
• o anxietate de separare de parinti in exces
• probleme de alimentatie
• dificultati la concentrare

Cand copilul este mic aceste anxietati sunt acceptabile, dar nu la fel ar trebui sa se intample cand acesta creste.

De asemenea, psihologul poate sa propuna diverse metode de terapie pentru copii, in care sa implice atat parintii cat si copiii. Astfel, terapia te poate ajuta sa iti cunosti copilul mai bine, sa iti imbunatatesti comunicarea cu el, astfel incat acesta sa te perceapa intr-un mod pozitiv si sa aiba incredere in tine.

Psihoterapia este foarte importanta pentru ca relatia parinte copil, poate avea un impact major asupra copilului. Psihologul te va ajuta sa determini cat rol ai tu in accentuarea anxietatilor copilului, daca nu cumva repeti anumite modele parentale in ciuda intentiilor tale cele mai bune.
Sedintele de terapie te vor ajuta sa fii mai constient in costruirea relatiei cu copilul tau, o relatie sanatoasa.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram