Consultatia ginecologica-Un pas esential pentru femei

26 octombrie 2018
Autor:
Yoseo Design

Ginecologia este o ramura a medicinei ce se ocupa cu tratarea afectiunilor sistemului genital feminin si cu fiziologia sa. In afara semnificatiei medicinale, termenul se traduce prin "Stiinta femeii".

Cel mai vechi text medical descoperit, in Egipt, este "Kahun Gynaecological Papyrus", datand din anul 1800 I.Hr., continand studii legate de sanatatea femeii (afectiuni, fertilitate, contraceptie, sarcina, s.a.m.d.). Documentul este impartin in 34 de sectiuni, fiecare sectiune vorbind despre cate o problema specifica, alaturi de diagnostic si tratament. Ceea ce este interesant, este ca niciun tratament nu era chirurgical, ci orice afectiune se tratata prin aplicarea de medicamentelor pe zona afectata, ori prin inghitirea acestora.

Consultatia ginecologica este o etapa esentiala in viata oricarei femei. O vizita la un cabinet ginecologic se va desfasura printr-un examen al pelvisului si recoltare pentru testul Babes-Papanicolau si, de asemenea, analizarea secretiei vaginale.

Intrebarea oricarei femeie este "Cand trebuie sa incep sa merg la un cabinet ginecologic?". Raspunsul este cat se poate de simplu, luand in considerare semnificatia termenului "ginecologie", prima vizita trebuie efectuata in momentul in care devii "femeie", mai exact cand apare primul ciclu menstrual. Acesta reprezinta inceputul pubertatii, momentul in care apar primele schimbari in organism.

O greseala comuna a adolescentelor este aceea de a incurca termenul de femeie cu "inceputul vietii sexuale". Gresit! Femeie devine o fata ce intra la pubertate, nu inceputul vietii sexuale marcheaza aceasta etapa si de aceea adolescentele neglijeaza vizita unui cabinet ginecologic la timp.

Neglijenta adolescentelor este influentata de lipsa informatiei. Din cauza faptului ca nu sunt educate si este evitata educatia sexuala in scoli sau acasa, multe adolescente gresesc si au de suferit mai tarziu.

Conceptia de "varsta prea frageda", avuta de multi parinti este gresita si pun in joc sanatatea fiicelor lor, exigenta acestora, cand vine vorba de viata intima a copiilor, este o alta greseala. Un copil ce va trai cu frica de a vorbi deschis cu parintii sai ii va pune sanatatea in pericol.

Luam urmatorul exemplu, analizand dupa media Europei, un copil isi incepe viata sexuala la 15 ani, o varsa "frageda" din punctul de vedere al adultilor. Un copil crescand intr-o familie exigenta, va evita discutiile de pe acest plan cu parintii sai, ceea ce este o problema. Odata cu inceperea vietii sexuale, apar modificari hormonale, modificari ce duc la diferite schimbari. Testul Babes-Papanicolau, efectuat la un cabinet ginecologic, se efectueaza dupa primul contact sexual, acesta este necesar pentru depistarea cancerului de col uterin. Examenul se face anual pana la varsta de 30 de ani, apoi, dupa depasirea acestei varste,  daca rezultatele au fost normale, dupa efectuarea acestor teste de 3 ori, examinarea se va face din 3 in 3 ani.

De la varsta de 15 ani, pana la varsta cand un parinte considera ca e normal sa isi inceapa copilul viata sexuala, trec cativa ani, ani in care nu se efectueaza niciun control, ceea ce poate pune in pericol sanatatea copilului si duce la descoperirea tarzie a posibilelor probleme.

O vizita la un cabinet ginecologic nu trebuie efectuata doar in momentul in care apar anomalii, ci periodic, de la inceputul pubertatii. Nu numai cancerul este o posibila problema. Multe adolescente se confrunta cu acnee, o cauza a acesteia sunt chisturile ovariene. O modalitate de a scapa de acestea sunt prin administrarea de anticonceptionale. Aceste medicamente trebuie recomandate de medicul ginecolog in urma unei examinari.

O alta greseala a femeilor este aceea de a vizita medicul ginecolog abia in perioada in care doresc sa ramana insarcinate, sau din cauza ca au ramas insarcinate.

Conform ultimelor analize statistice, Romania are cea mai mare rata a avortului din Europa, numarul acestora este jumatate din numarul de nasteri, ceea ce evidentiaza faptul ca jumatate din copiii conceputi sunt avortati. Aceste statistici sunt din cauza femeilor reticente la gandul de a vizita un cabinet ginecologic. Lipsa educatiei sexuale cu care se confrunta Romania este un inconvenient, ducand la cresterea numarului de avorturi sau de mame tinere, dintre care, un procent foarte mare isi abandoneaza pruncii.

Dintre metodele contraceptive aprobate, cea mai utilizata ramane pilula anticonceptionala traditionala, insa doar medicul ginecolog o poate recomanda, deoarece acest tratament trebuie personalizat, in functie de activitate sexuala, numar de parteneri, varsta, etc..

Adolescentele ar terbui informate, inca de la varste fragede, despre aspectele cu privire la viata sexuala pentru a evita eventualele probleme ce pot aparea la maturitate din lipsa cunoasterii. Vizita la un cabinet ginecologic nu trebuie neglijata.

Eficient ar fi, ca alaturi de copii, si parintii sa fie informati cu privire la oferirea de educatie copiilor.

Un control nu trebuie efectuat doar de rutina sau in cazul unei posibile sarcini, ci si in cazul in care se manifesta diferite schimbari, precum secretii vaginale anormale, tulburari ale ciclului menstrual, sangerari anormale.

De tinut minte faptul ca o fata devine femeie in momentul in care ii apare primul ciclu menstrual, nu cand are primul contact sexual, iar, trecand la perioada pubertatii, adolescenta trebuie sa consulte un medic ginecolog pentru a i se oferi informatii utile pe viitor. Cabinetele ginecologice se afla aproape in toate clinicile de stat si private si se pot vizita in urma programarilor. Indicat ar fi sa se consulte un doctor in urma recomandarilor sau a performantelor sale.

Din cauza "erei informatiei", multe fete cauta online cauzele anumitor anomalii, ceea ce este neindicat, internetul poate contine informatii eronate. Cea mai buna solutie este aceea de a vizita un medic ginecolog, ce in urma consultatiei va da diagnosticul si tratamentul corect.

Vizita unui cabinet ginecologic nu trebuie sa fie o rusine, ci o vizita ca la orice alt cabinet de alta specialitate. Sistemul genital feminin este o componenta a organismului si nu trebuie neglijata din cauza rusinii. Precum alte componente ale organismului si acesta poate suferii diverse afectiuni, ce netratate pot duce la complicatii sau chiar pot fi fatale.

In concluzie, orice fata ce a intrat in perioada pubertatii trebuie sa viziteze cat mai curand un cabinet ginecologic pentru a se cunoaste mai bine, pentru a fi informata si pentru a duce o viata sanatoasa.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram