Consilierea predeces – ce este, de ce avem nevoie de ea

Cati dintre noi ar indrazni macar sa se gandeasca la moarte? Din acest punct de vedere suntem un popor cu o cultura atipica, in sensul in care credem in superstitii si in traditii, nu rationali, traim in frica si preferam sa lasam astfel de subiecte intr-un con de umbra. Avem inca multe subiecte considerate tabu, iar aici putem include si aspecte legate de predeces, cum ar fi consilierea, consultarea unui specialist in pompe funbre.

Desi pare sa sune ca un scenariu de film, este ireal si greu de digerat, consilierea predeces este un serviciu ce apartine de firmele de profil. Se pot adresa in principal familiilor, insa nu este exclus ca persoana in cauza sa doreasca sa ia propriile decizii legate de propria inmormantare.

Cum, cand, de ce si cand ar fi timpul potrivit pentru acest gen de consiliere

In primul rand trebuie spus ca pentru cei care activeaza in acest domeniu nu este ciudat sa auda despre o astfel de cerere. Specialistii vorbesc cu mai multa lejeritate despre moarte si despre cele necesare, iar asta este un semn al experientei in domeniu care te face sa te detasezi emotional de cazurile in sine.

Consilirea predeces poate fi solicitata unei firme de profil. Nu toate ofera asa ceva, deci tine strict de lista de servicii disponibile de la caz la caz. O recomandare este Rarox, cu pagina oficiala https://funerarenonstop-bucuresti.ro. Iata si cateva repere despre acest gen de serviciu:

Cand este timpul potrivit – situatia este relativa. De obicei nimeni nu se grabeste in acest sens, sa stabileasca detalii morbide cand inca se bucura de viata. Asadar fara presiunea unei situatii nu are rostul consilierea de acest gen. Cele mai frecvente cazuri se refera la cei care au aflat ca au o boala incurabila sau destul de grea, sunt la o varsta onorabila poate astfel ca se gandesc ca sansele de a trece peste sunt destul de mici. Acest cand poate insemna in cel mai scurt timp cat inca se pot lua decizii pe cont propriu.

In cazul in care acest gen de consiliere este solicitata de familie, cel mai adesea este vorba de perioada de agonie, cand o persoana este vadit slabita, se simte rau si se preconizeaza ca in scurt timp se va intampla si inevitabilul.

De ce este importanta consilierea predeces – pare firesc sa ne dorim ca lucrurile sa se desfasoare intr-un anumit mod. Asadar de ce sa nu ne exprimam dorintele despre ultimul drum din viata? Este important pentru psihicul fiecaruia, pentru linistea sa sufleteasca sa poata avea sansa aceasta de a stabili anumite preferinte. Din perspectiva familiei de asemenea este important acest pas, intrucat la timpul potrivit se vor cunoaste specific ce alegeri trebuie facute, fara sa mai existe acea presiune despre cum i-ar fi placut defunctului.

Ce detalii se stabilesc – in general inmormantarile sau incinerarile sunt la fel. Ce difera tine de detalii, despre muzica funerara daca este cazul, despre ce tip de sicriu este ales si alte accesorii funerare. Se pot stabili toate in amanunt: flori, tipuri si culori, imbracaminte, tip de slujba etc.