Confort termic superior cu boilere si puffere de la Clima Center

Boiler sau puffer

Peste o treime dintre locuintele din Romania sunt incalzite prin boiler, potrivit unui studiu condus de Clima Center. Boilerele sunt preferate atat din considerente de ordin financiar (sunt accesibile ca pret), dar si pentru ca montarea lor nu impune o serie de conditii precum in cazul altor solutii de incalzire. Ca rezultat, nu doar la curte, ci si la bloc proprietarii isi incalzesc locuintele cu ajutorul unui boiler electric sau termic. Confortul termic dorit este posibil prin alegerea boilerelor si pufferelor capabile sa suporte o presiune de lucru a rezervorului de acumulare de pana la 3 bari si sa fie racordate la sisteme de incalzire inchise.

Evaluarea eficientei boilerelor si pufferelor

Un randament central al unui boiler sau puffer este masurat prin eficienta anuala a utilizarii combustibilului. Standardele impun ca boilerele si pufferele noi sa afiseze eficienta anuala a utilizarii combustibilului, astfel incat beneficiarul sa poata aprecia performantele incalzirii cu cele doua dispozitive. Aceasta este o masura a eficientei aparatului in transformarea energiei din combustibil in caldura pe parcursul unui an / sezon.

Este vorba raportul dintre productia anuala de caldura a boilerului / pufferului in comparatie cu energia totala anuala a combustibilului fosil consumat de un cuptor sau de un cazan. Un procent de 90% inseamna ca 90% din energia din combustibil devine caldura la interiorul spatiului locativ, iar celelalte 10% se elimina.

Boilerele si pufferele pot fi modernizate pentru a-si spori eficienta. Costurile de modernizare ar trebui sa fie cu grija comparate cu costul unui nou cazan sau cuptor, mai ales daca inlocuirea este posibila in cativa ani sau daca doriti sa treceti la un alt sistem din alte motive, cum ar fi adaugarea unui sistem de aer conditionat. Alte optiuni de modernizare care pot imbunatati eficienta energetica a sistemului includ instalarea termostatelor programabile, modernizarea conductelor si adaugarea controlului zonei pentru sistemele de apa calda, o optiune discutata in sistemele de distributie a caldurii.

Cand cumparam un boiler sau puffer nou?

In general, boilerele si pufferele au o eficienta cuprinsa intre 56% si 70%, mai mici decat cele ale sistemelor moderne de incalzire care pot obtine o eficienta de pana la 98,5%, transformand aproape tot combustibilul in caldura utila pentru casa dumneavoastra. Totusi, instalarea acestora din urma este mai anevoioasa si este conditionata de aspecte care tin de amplasamentul imobilului. Daca boilerul sau pufferul dumneavoastra este vechi, uzat, ineficient sau supradimensionat, solutia cea mai simpla este inlocuirea acestuia cu un model modern de inalta eficienta.

Unitatile de ardere sigura cu un grad mare de eficienta genereaza, in general, un gaz de evacuare acid, care nu este adecvat pentru cosurile vechi, neizolate, astfel incat gazele trebuie fie evacuate printr-o conducta noua.

Atunci cand inlocuiti un boiler sau un puffer mai vechi cu unul mai nou, cautati ca produsul sa corespunda standardelor superioare de eficienta de peste 80%. Pentru a fi siguri ca identificati cele mai bune sisteme si solutii termice, va invitam sa analizati gama de boilere si puffere disponibile pe Climacenter.ro, distribuitor de solutii termice care activeaza de peste 10 ani pe piata din Romania.