Conferinta sustinuta de Doctor Renumit in Antropologie Medicala si Culturala despre Paradigma Nasterii Traumatice in Romania si Solutii pentru imbunatatirea experientei

22 mai 2012

Dr. Floyd vine sa răspunda unei probleme grave in România – cea a perpetuarii unui model traumatic al nasterii – problema cel mai bine definită de statisticile care evidenţiază România în raport cu UE ca având:
- cea mai mare mortalitate maternă şi infantilă (10‰) - cel mai mare număr de sarcini nesupravegheate medical în comunităţile defavorizate ( 65% ) - cea mai mare rată a traumei perineale la naştere prin epiziotomia de rutină la nivel naţional (50%) - cel mai mare număr de naşteri prin operaţie cezariană fără indicaţie medicală (25%) - cel mai mare număr de naşteri induse fără indicaţie medicală (25%) - cel mai mic număr de copii alăptaţi exclusiv ( 12,6%) - cel mai mic procent de naşteri naturale (5%)

Asociatia Mame pentru Mame este desemnat Reprezentant National al IMBCO, fiind cea mai activa organizatie romaneasca pentru protejarea si promovarea drepturilor femeilor la nastere. Reprezentam interesele mamelor in raport cu autoritatile si institutiile retelei de sanatate publica si privata. Participant regulat la grupurile de lucru ale autoritatilor pentru conturarea de politici publice si strategii nationale, Asociatia Mame pentru Mame este de asemenea un reprezentant al Retelei Europene a Asociatiilor dedicate Nasterii (ENCA), o platforma pentru schimburi de informatii si actiune comuna menita sa imbunatateasca serviciile de maternitate in UE. Scopul acestei Conferinte este sa analizam in ce masura modelul actual al ingrijirilor medicale pentru nasterea normala este optim sau trebuie schimbat. Ne dorim ca prin acţiunile pe care le întreprindem să recâştigăm dreptul mamelor din România de a-şi naşte copiii şi de a-i creşte pe deplin informate şi cu puterea de a lua decizii înţelepte ce le vor influenţa tot restul vietii lor si al copiilor lor.
În ultimii ani reprezentanţii Comisiei Europene şi ai ONU au tras nenumarate semnale de alarmă, Romania situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte procentul de naşteri medicalizate si cezariene, ceea ce are un impact negativ semnificativ asupra sănătăţii materne şi infantile.
Această stare de fapt se datorează atat lipsei de acces la servicii medicale din cauza lipsei de informare si suport financiar (in special pentru femeile din comunitati rurale defavorizate), a medicalizării excesive a actului naşterii tot din cauza lipsei de informare (in mediul urban), a lacunelor legislative care fac imposibilă naşterea nespitalizată în condiţii de siguranţă medicală şi confort cât şi factorilor de ordin cultural: naşterea prin intervenţie cezariană este considerată drept metoda cea mai dezirabilă si mai "uşoara" de a naşte, fapt foarte departe de realitate şi în defavoarea gravă a naşterii naturale ca act firesc si fiziologic, statistic posibil in cazul a peste 70% din femeile care nasc.
Deasemenea, România are o istorie tristă in ce priveşte politica reproducerii. Actul naşterii a fost confiscat femeilor de către autorităţile comuniste şi transformat într-un mecanism de producţie coercitivă a forţei de muncă. Efectele pe care transformările suferite de societate în ceea ce priveşte atitudinea faţă de sarcină, naştere şi îngrijirea copilului din timpul regimului comunist sunt resimţite acut chiar şi azi de către românce: în ultimii 20 de ani naşterea în România a rămas o experienţă traumatică şi traumatizantă pentru majoritatea femeilor şi nou-născuţilor. Este trist ca naşterea in loc sa reprezinte pentru femei un moment de triumf al feminităţii şi o desăvârşire a vieţii de cuplu, este in schimb un episod marcat de griji, anxietate şi de multe ori, chiar de traumă fizică.
Obiectivul nostru este să determinăm schimbări pozitive în domeniul perinatal astfel încat româncele să-şi redobândeasca dreptul de a lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte aducerea pe lume şi îngrijirea copiilor, de a se bucura pe deplin de miracolul simplu şi firesc al maternităţii ca experienţă esenţială în viaţa unei femei.

Conferinta este adresata in principal celor care sunt: Reprezentanti ai ONG-urilor pentru sanatate, drepturile pacientilor, drepturile femeilor Reprezentanti ai Asociatiilor Profesionale (Societatea de Obstetrica, OAMMGMR) Medici Obstetricieni, Ginecologi, Neonatologi, Pediatri, Medici de Familie, Psihologi Moase, Educatori prenatali, Consileri in alaptare, Doule Studenti la Medicina, la Moase, la Stiinte Poltice etc. Reprezentanti ai comunitatii de expati Reprezentanti ai Autoritatilor Publice (din domeniul Sanatatii)
Data: Joi, 24 Mai Interval: 17.00 - 20.00 Locatie: Hotel Golden Tulip Adresa: Calea Victoriei 166 (intersectia cu Bld. Dacia) Va rugam confirmati pana pe 23 Mai. Email la [email protected]. Telefonic la 0735.193.987 / 0745.910.207

Presa este binevenita. Dr. Robbie Floyd Davis va acorda scurte interviuri. Tot in in cadrul vizitei oficiale Dr. Robbie Floyd Davis va vizita Luni, 28 Mai, de la ora 10, prima maternitate evaluata si certificata ca Spital Prieten al Nasterii: Maternitatea Medlife-Eva Brasov.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram