Conferinta nationala cu participare internationala la Timisoara

16 octombrie 2011, Timisoara

Servicii sociale pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale severe

Fundatia „Pentru Voi” va organiza in 18-19 octombrie, la Rectoratul Politehnicii Timisoara, conferinta nationala cu participare internationala cu tema „Servicii sociale pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale severe”.

Evenimentul face parte din proiectul Economia sociala – o sansa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeste in oameni!”.

Persoanele cu dizabilitati intelectuale severe continua sa fie cea mai marginalizata categorie considerata „exclusi intre exclusi”. Desi nu persoanele cu dizabilitati au creat criza, ele platesc nota de plata, din pacate.

Reforma in domeniul asistentei sociale este o prioritate asumata a Guvernului. Care este viitorul persoanelor cu dizabilitati, intre declaratiile publice care cer renuntarea la „statul social” in România si Stategia Europa 2020, unde coeziunea sociala este unul dintre cei 3 piloni ai dezvoltarii Uniunii Europene? Reducerea costurilor nu trebuie facuta in detrimentul persoanelor cu dizabilitati.

„In ciuda declaratiilor facute de conducatorii nostri, statisticile arata ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cheltuielile sociale pe cap de locuitor. De aceea, este nevoie de un dialog intre guvernanti si societatea civila, pentru a gasi modalitatile de eficientizare a sistemului social din Romania, fara a condamna la izolare si saracie persoanele cu dizabilitati intelectuale” a declarat Laila Onu, directorul executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

La eveniment vor participa specialisti de marca din Olanda si Suedia, cu o vasta experienta in domeniul politicilor si serviciilor sociale pentru adulti cu dizabilitati intelectuale severe si autism. Deasemenea a confirmat participarea si doamna Claudia Bratan, Director general al Directiei Generale Protectia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.

Conferinta se adreseaza profesionistilor implicati in incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale severe/ economie sociala.