Conectarea cu copilul cu ajutorul lecturii

De la o varsta frageda, le citim copiilor carti pentru copii. Cu ajutorul unei povesti, copiii fac cunostinta cu viata, invata sa gandeasca si sa simta. In povesti, totul este neobisnuit si totul este posibil, personajele din carte ne arata ca o viata frumoasa reprezinta realizarea celor mai indraznete vise in numele iubirii, bunatatii si dreptatii.

Prin includerea lecturii de carti copii  in activitatile zilnice, fiecare mama poate citi mai mult pentru copilul sau. Alegeti carti pe care sa le luati la plimbare in parc, studiati impreuna poezii, cititi basme si povesti scurte care poarta valori eterne si sunt interesante atat pentru copii, cat si pentru adulti. Astfel, cititul va deveni un hobby placut si foarte util. Este foarte important sa ne conectam cu copilul atunci cand vrem sa citim o carte impreuna. Ne asezam comod cu copilul alaturi (sau in brate, de ce nu?) deschidem cartea si marea calatorie in lumea frumosului incepe.

Mici trucuri ajutatoare: citind denumirea basmelor si titlurile, puteti atrage atentia unui copil asupra literelor, pronuntandu-le si combinandu-le in silabe. Deplasand degetul pe pagina, aratati-i copilului cuvinte scurte individuale, cereti sa va arate unde este scris un cuvant sau altul.

In zilele noastre gasim cele mai reusite edituri pentru copii care sunt intodeauna gata sa ne ofere carti de calitate.

Povestiri si povesti

Citind astfel de lucrari, copiii reflecta asupra actiunilor eroilor, asupra motivelor care ii indeamna sa procedeze intr-un fel sau altul. Iar acest lucru ii invata sa se inteleaga mai bine pe sine, dar si pe cei din jur.

Toti parintii vor sa-si invete copiii sa citeasca si sa aiba o relatie frumoasa cu cartile. Pentru a face acest lucru, creaza o atmosfera de intelegere reciproca, apropiere, incredere, comunicare spirituala si multa empatie.

Citeste cu voce tare copilului tau. Nu ezita sa cauti carti noi, povesti moderne si amuzante din care copilul mereu va avea ce invata.

Copiilor trebuie sa li se citeasca de la cele mai fragede varste (cel tarziu de la 1 an), deoarece citirea este in primul rand baza unei comunicari coerente si corecte.  Si atunci cand cititi o carte impreuna, copilul invata sa-i inteleaga sensul, sa lege propozitii si sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor si situatiilor dificile din carte si mai apoi din viata reala.