Conditiile necesare pentru randamentul maxim al unei centrale pe lemne

23 octombrie 2018
Autor:
DualCreative

Atunci cand folosesti unul dintre modelele de centrale pe lemne Stropuva trebuie sa te asiguri ca ii oferi cele mai bune conditii de functionare si totodata ca folosesti corect centrala. Practic, randamentul maxim al centralei depinde de 5 factori: centrala insisi, priza de fum, lemnul folosit, sursa de aer si folosirea corecta a acesteia.

Fara sa asiguri acesti 5 factori, chiar si cea mai buna centrala din lume va da semne de slabiciune, iar randamentul probabil ca nu va fi cel pe care ti-l doreai.

Produsul in sine

Inainte de toate ar trebui sa optezi pentru o centrala eficienta, de generatie noua. Aceasta trebuie sa fie totodata potrivita nevoilor tale. Adica sa aiba o putere de incalzire suficienta pentru a face fata incaperii pe care vrei sa o incalzesti.

Puterea centralei nu trebuie sa fie mai mica decat necesitatile, dar nici cu mult mai mare deoarece astfel nu vei folosi la putere maxima. Iar o centrala termica pe lemne are randamentul cel mai bun doar atunci cand este folosita la capacitate maxima.

In acest sens, iti recomandam sa verifici oferta de centrale Stropuva.

Cosul pentru evacuarea fumului

Cosul de evacuare a fumului este o componenta vitala pentru o performanta eficienta a focului sau a centralei. Fumul produs de arderea lemnului este foarte cald si are o tendinta naturala de a se ridica. Astfel, cosul de fum trebuie sa incurajeze fluxul de fum.

Ce face un cos de fum bun?

Un cos de fum ar trebui sa asigure o evacuare a fumului eficienta. In acest sens, puteti incuraja o evacuare eficienta optand pentru un cos de fum cu o inaltime adecvanta, drept si instalat in pozitie verticala.

De fiecare data cand exista o deviere, fumul este incetinit. De asemenea, suprafata din interiorul cosului de fum ar trebui sa fie neteda, pentru a nu intrerupe fluxul fumului si pentru a nu incuraja lipirea acestuia.

Combustibilul

Daca este posibil, utilizeaza doar lemn de esenta tare.

Pe masura ce ard, lemnele de esenta tare (stejar, fag, frasin, carpen sau pomi fructiferi) se produce o flacara incantatoare si carbuni stralucitori care au o autonomie mai mare. Nu folosi lemn din conifere, au o flacara puternica dar care se stinge repede. De asemenea, continutul de rasina lasa o murdarie groasa pe hornuri. Totodata, nu folosi lemne tratate chimic, deoarece fumul lor este daunator.

Nu folosi lemn umed. Acesta produce foarte mult fum, iar murdaria se va aduna si ea la randul sau.

Aprovizionarea cu aer

Arderea nu poate avea loc fara aer. Este nevoie de 8 metri cubi de aer pentru a arde 1 kg de lemn. In casele vechi, sobele iau aerul din incapere, usile si geamurile neizolate corespunzator permitand acest lucru.

Centralele pe lemne in schimb folosesc insa o tehnologie speciala in acest sens. Trebuie deci sa te asiguri ca ii oferi toate conditiile pentru o circulatie a aerului corecta.

Arderea corecta

Randamentul maxim al centralei va fi atunci cand este folosit la intreaga sa capacitate. Cu alte cuvinte, la o temperatura ridicata, cu busteni care acopera intreaga latime a bazei incaperii de ardere. Atunci devine atat mai economic, cat si mai ecologic: produce mai multa caldura, si mai putine deseuri.

Sa alegi o centrala cu putere mare, pe care sa nu o folosesti apoi la capacitate maxima, reprezinta o greseala care te va costa multi bani.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram