Concluzile dezbaterii „Masuri pe care le poate lua statul pentru promovarea egalitatii de gen pe piata muncii”

13 februarie 2015

Salajul ramane si in anul 2014 pe primul loc la nivel de regiune in ceea ce priveste rata somajului, chiar si in ceea ce priveste rata somajului in randul femeilor. Care sunt cauzele nivelului ridicat al somajului, cum se implica autoritatile locale pentru reducerea acestuia si care sunt principalele oportunitati de incluziune pentru femei? Acestea au fost principalele subiectele discutate la masa rotunda „Masuri pe care le poate lua statul pentru promovarea egalitatii de gen pe piata muncii”, organizat in data de 10 februarie 2015 la Zalau.

Acesta este cea de-a patra dezbatere publica, dintr-o serie de sase astfel de evenimente dedicate incluziunii femeilor pe piata muncii propuse in cadrul proiectului ”Egalitate reala, nu conceptuala”. Acesta este implementat de Asociatia JCI Active Citizens Cluj, in parteneriat cu Loop Operations, Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa, Institutul Economic Roman si Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

La dezbatere au participat reprezentanti ai autoritatilor publice, ai institutiilor publice cu atributii in domeniile asistentei, protectiei sociale si incluziunii pe piata muncii, ai sindicatelor si mediului de afaceri local. S-a discutat despre cauzele nivelului ridicat de somaj la nivel local, despre implicarea autoritatilor publice in cresterea gradului de ocupare in randul femeilor, precum si despre oportunitatile de incluziune pe piata muncii.

Dupa analizarea statisticilor din somaj s-a constat ca in lunile de iarna a avut loc o crestere constanta a somajului in judet. Cu toate acestea, Alexandru-Dorin Pura, Director executiv adjunct al AJOFM Salaj a constatat ca in ultimii ani rata somajului in judet este in descrestere. Cresterea somajului pe perioada iernii se explica prin pierderea locurilor de munca in activitatile sezoniere, precum constructiile si agricultura. Pentru a creste rata de ocupare, AJOFM Salaj organizeaza programe de formare profesionala in diferite ocupatii, precum lucrator in comert, frizer, coafor manichiurist sau pedichiurist, adresate persoanelor care beneficiaza de servicii de formare profesionala gratuite. De asemenea, AJOFM organizeaza periodic burse ale locurilor de munca.
Serviciile, agricultura si turismul sunt, pentru judetul Salaj, cele mai interesante domenii de activitate ce pot genera locuri de munca pentru femei, au sustinut participantii la masa rotunda. Este important sa fie identificate domeniile de activitate si oportunitatile de ocupare alternative locurilor de munca oferite de marii agajatori locali. In masura in care pot pune in valoare cultura locala, patrimoniul cultural traditional, agricultura si turismul ar putea oferi oportunitati pentru micii antreprenori si locuri de munca. Principalele oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca vin din zona serviciilor, a remarcat Mircea Teodorascu, Presedinte al Clubului Lions Porrolisum Zalau.
De asemenea, o mare cerere se inregistreaza, indeosebi in mediul rural, in domeniul serviciilor sociale, insuficient satisfacute de furnizorii publici, reprezentand astfel o oportunitate interesanta pentru furnizorii privati, precum operatorii economici si organizatiile neguvernamentale non-profit acreditate in acest scop, dar si pentru persoanele calificate pentru astfel de ocupatii.
Conform participantilor la eveniment, numarul proiectelor europene de incluziune sociala si pe piata muncii implementate la nivelul judetului este insuficient. Numarul de organizatii neguvernamentale care pot avea capacitatea de a initia astfel de proiecte, reunind in jurul lor institutii publice si societati comerciale private, este, de asemenea, redus.
Concluzia evenimentului a condus la identificarea nevoii de programe de cultura antreprenoriala, mai cu seama de programe antreprenoriale dedicate tinerilor. Acest tip de programe ar putea reduce numarul tinerilor care decid sa lucreze in strainatate si, de asemenea, ar putea sa ii determine pe o parte dintre cei care urmeaza studii superioare in Cluj si in alte mari centre universitate din tara sa revina in Salaj. Judetul Salaj ramane, la nivel regional, un pol al somajului, dar si o provocare pentru cei dispusi sa intrezareasca oportunitati in nevoile si traditiile locale, aceasta a fost principala concluzie a dezbaterii.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram