fbpx

Comunitatea de afaceri din România se coalizeaza pentru a trata problemele economice urgente

Comunitatea de afaceri din România anunță astăzi crearea unei coaliții pentru creștere și stabilitate economică. Inițiativa vine ca răspuns la deteriorarea mediului economic, datorată într-o oarecare măsură și recentelor turbulențe, care au fost cauzate de ultimele evenimente politice.
Parteneriatul reunește organizații precum Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Fundația România Business Leaders (RBLF), Camera de Comerț Olanda-România, Camera de Comerț Româno-Britanică, Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Româno-Canadiană, Camera de Comerț Bilaterală România-Irlanda, Camera de Comerț și Industrie România-Finlanda, Asociația de Afaceri Danezo-Română, Camera Bilaterală de Comerț România-Cipru. Parteneriatul este deschis și altor grupuri de afaceri care vor să se alăture acestei ințiative. Companiile membre ale organizațiilor fondatoare reprezintă împreună aproximativ 65% din totalul investițiilor în România, au creat mii de locuri de muncă pentru cetățenii României și au contribuit semnificativ la bugetul de stat.
Suntem confruntați cu o depreciere fără precedent a monedei naționale. Vedem cum investitorii, antreprenorii și cetățenii își pierd încrederea în economia României. Potrivit evaluărilor anuale realizate de instituții internaționale (precum Indicele de Percepție a Corupției elaborat de Transparency International sau Doing Business in Romania al Băncii Mondiale), România se înscrie pe o traiectorie descendentă în ceea ce privește atractivitatea economică, transparența, eradicarea corupției, competitivitatea și educația. În calitate de reprezentanți ai sectorului privat ne exprimăm îngrijorarea cu privire la viitorul afacerilor derulate în România, precum și al angajaților noștri.
În acest context, solicităm Guvernului inițierea unui dialog strategic cu sectorul privat și cu alte entități importante implicate, pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și competitivitatea României pe plan internațional. Cerem astăzi acțiuni ferme și decisive pentru a reclădi încrederea în economia românească.
Suntem pregătiți, ca întotdeauna, să sprijinim guvernul în eforturile sale pentru a consolida o economie de piață funcțională, în România. În acest sens, salutăm măsura referitoare la creșterea la 50% a deductibilității suplimentare în cazul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare.
Scopul acestei coaliții este acela de a deveni un observator atent și un susținător al măsurilor de reformă economică, precum și de a încuraja respectarea de către România a acordului cu Fondul Monetar Internațional, care are rolul de garant al stabilității mediului de afaceri și al îmbunătățirii competitivității României pe plan internațional.
Această coaliție a fost constituită cu consultarea misiunilor diplomatice în România ale unor state membre ale UE, precum și ale Canadei și Statelor Unite ale Americii.
În contextul de mai sus, liderii asociațiilor de afaceri s-au întâlnit ieri cu Premierul Victor Ponta, pentru a discuta situația economică actuală din țară, factorii care afectează climatul de afaceri, precum și măsurile necesare care trebuie luate pentru redresarea situației economice a României.