Comunicat de presa

Al 5-lea proiect Erasmus+ al Asociației Be You este gata de start. Proiectul ”Tackling radicalization through education and youth action” va avea loc în Bonefro, Italia între 24 octombrie și 1 noiembrie.
Scopul principal al acestui proiect este acela de a aborda una dintre preocupările cele mai presante ale societății europene – problema radicalizării tineretului.
Pe de o parte tinerii, adesea afectați de șomaj și alte consecințe negative ale crizei economice și sociale devin din ce în ce mai susceptibili la radicalizare. Pe de altă parte, creșterea numărului de teroriști radicali și extremiști religioși duce la creșterea tensiunii între diferite grupuri sociale. Reprezentanții minorităților sunt adesea acuzați pe nedrept și stigmatizați de reprezentanți ai majorităților. Aceste probleme sunt vizibile în majoritatea țărilor din Europa de Vest, precum Belgia, Franța și Marea Britanie. Toate acestea au loc în contextul creșterii gradului de introversie în rândul populației. Oamenii par să să fie interesați doar de propriile afaceri, separându-se unii de alții prin “ziduri de indiferență”. În proiectul nostru dorim să abordăm aceste provocări prin discutarea problemelor existente și găsirea unor soluții de cooperări strategice între organizațiile de tineret și autoritățile publice.
Prin urmare, am decis să organizăm un curs de formare pentru lucrătorii și liderii de tineret cu privire la strategiile de prevenire a radicalizării. Proiectul își propune să ofere participanților competențele necesare privind incluziunea tinerilor, coeziunea socială, dialogul intercultural și gestionarea conflictelor, ca instrumente de prevenire a radicalizării. Astfel, sporim cunoștințele despre cauzele profunde ale radicalizării tinerilor crescând abilitatea participanților de a acționa în calitate de multiplicatori, folosind aceste competențe în activitatea lor de zi cu zi și facilitând cooperarea între organizațiile de tineret și autoritățile locale cu privire la această problemă.
Proiectul este un parteneriat între Asociația Be You( România), COMITATO GEMELLAGGI (Italia – gazda evenimentului), Square One o.s.(Cehia), Zdruzenie za Edukacija i Umetnost Studio 212, (Macedonia), Hellenic Youth Participation (Grecia), Unique projects (Lituania), SYTEV (Slovacia), DRUSTVO LOJTRA, DRUSTVO ZA OSEBNI IN POKLICNI RAZVOJ MLADIH (Slovenia), ASOCIACION BUILDING BRIDGES (Spania), Adana Genclik Birligi Dernegi și Hayat Engelsiz Yasam Dernegi (Turcia).
Cu respect,
Adrian Miloiu – Președinte Asociația Be You