Comunicarea cu o tipografie offset Termeni de baza

7 februarie 2015

Lucrul cu o tipografie profesională presupune un standard legat de culoare, de sistemul de reproducere al culorilor în procesul de tipărire, înalt calitativ. În acest proces tipografia, pornind de la fișierul clientului produce 4 plăci de tipar - dacă se tipărește CMYK -, metalice, pe care se developează negativul fișierului. Aceste plăci de tipar offset sunt reprezentarea fișierului într-un mod inteligibil de către mașina de tipărit.

Termeni de bază

Acestea sunt notiunile / termenii de la care pornesc discuțiile tehnice cu personalul din tipografii, ce se ocupă de procesul de tipar.

DPI
Fizic, o tipografie, digitală sau offset, nu contează, dă print la mici puncte colorate pe substrat (hârtie) ce sunt asamblate optic de către ochiul uman ca și imagini. Da, milioanele de culori percepute de noi din reviste sunt iluzie optica, de fapt, sunt doar 4 culori chimic puse pe substrat. Claritatea detaliilor unei imagini depinde hotărâtor de numărul de puncte din care se constituie imaginea. Acestă densitate de puncte pe milimetrul pătrat reprezintă un parametru al fidelității și acurateții detaliilor si se numește dots per inchi, DPI.
CMYK
Tipografii din București și de oriunde în lume printează folosind 4 cerneluri: cyan, magenta, yellow și black culori numite de proces și cu care se pot reproduce un număr uriaș de culori, mult mai puține totuși de cât e capabil să recepționeze ochiul uman. Acest model de reproducere al culorilor CMYK prin combinarea lor în procente tot mai mari, chiar de 100%, produce culoarea neagra.
RGB
Este modelul prin care culorile sunt reproduse folosind 3 lumini: red, green și blue. Combinarea luminilor RGB la intensitate din ce în ce mai mare produce culoarea albă. Modelul RGB prin combinarea luminilor are o gamă de culori sensibil mai mare decât modelul CMYK. Practic, nu toate culorile produse de monitoare, aparate foto - acestea folosesc RGB - pot să fie replicate de către modelul mai redus CMYK folosit de tipografie. De aceea este cel mai bine ca fișierele de printare să fie trimise spre tipărire în modul CMYK. Lucrul în modul CMYK oferă o aproximare mai bună de cum vor arata culorile scoase pe mașina tipografiei.
Negru policromic
În tipografie se utilizează două tipuri de culoare neagră. Culoarea directă de pe placa de negru K la procent de 100%. Textele se tipăresc în această culoare. Negrul policromic este practic culoarea neagră directă colorată intens de celelate culori de plăcile de C, M si Y. Negrul policromic se produce cu formula C 40%, M 40%, Y 100% și K 100% și este o culoare neagră profundă folosită la printarea de fontă neagră sau zone mari de print cu negru.
Culori Pantone
Este un index de culori standard, o enumerare mare de culori precise în reproducerea lor pe diferitele modele de tipografii si substraturi, hârtii. O culoare Pantone folosește propria ei placă de tipar.
Bleed
Extinderea pe hârtie a designului, dincolo de zona de tăiere la ghilotină se numește bleed. E o tehnică ce reduce efectele adverse cauzate de imperfecțiunile de tăiere. Altfel, margini albe, subțiri, de hârtie netipătită, pot apare ca urmare a deplasării hârtiei și/sau cuțitului de ghilotină la tăierea prin blocul de hârtie.
Overprint
Este procesul de printare al culorilor una peste cealaltă și este utilizat în producerea de efecte cromatice speciale. Când se întâmplă fără control, din greșeală, poate compromite o întregă lucrare tiparită.
RIP
Am spus că în tipografii mașinile de tipar printează efectiv doar 4 feluri de punctișoare de culoare reală pe hârtie. Restul culorilor sunt iluzie optică.Un RIP este un soft care transforma informația din fișierele date la print într-o hartă de punctișoare (se cheama bitmap) ce vor fi puse fizic, punct cu punct, de către utilajul de tipar.

Calitatea unei tiparituri depinde major de experiența tipografiei si de calitatea mașinilor de tipar offset. Puteți consulta servicii de tipar offset oferite de o tipografie localizată în București cu distribuție națională.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram