Compartimentări. Structuri metalice. Pereți rigips.

25 noiembrie 2019
Autor:
Digital Metrics

Compartimentarea este o soluție funcțională extrem de actuală, ce se poate folosi cu mult succes atât pentru camerele mici, cât și pentru încăperile cu dimensiuni generoase.

Care este scopul unei compartimentări reușite conform Cassata.ro?

Transformarea unui spațiu rezidențial sau de firmă într-unul care să aibă zone distincte, care nu doar să aibă destinații specifice, dar și să arate excelent din punct de vedere al design-ului interior.

Cele mai frecvente compartimentări de amenajări interioare

Foarte des sunt întâlnite în practică separarea zonelor dintr-o incintă de locuit sau de companie prin intermediul unor pereți.

Pereții de compartimentare – clasificare:

Perete vertical cu o structură metalică, acoperit cu o singură placă.

Este acel perete de separație interioară ce este folosit frecvent pentru delimitarea zonelor dintr-un spațiu ceva mai mare, pentru a le conferi destinații distincte (living și dormitor, două posturi de lucru într-un birou etc.).

El poate să fie simplu sau să fie combinat cu vată minerală în “miezul” lui și/sau atașarea câte unei plăci de rigips pe fiecare față a peretelui vertical respectiv pentru o izolare termică și fonică mai bună.

Perete vertical cu structura metalică și plăci duble

La fel ca și prima soluție constructivă, un perete vertical de acest tip se utilizează pentru delimitarea a două zone de firmă sau rezidențiale.

Fiind mult mai gros, asigură și o protecție termică sau împotriva sunetelor deranjante superioară.

Pereții de compartimentare interioară – materiale constructive

În funcție de bugetul disponibil, de tipul de cameră, stilul de amenajare interioară și de dimensiunile efective ale spațiului de separat, ei pot să fie doar de gips-carton (rigips), din cărămidă, din panouri de sticlă securizată specială, pe structuri metalice etc.

Pereții interiori din gips-carton

Pereții din gips-carton (rigips) sunt o variantă ieftină, de aceea se întâlnește cel mai des în practică.

Ei sunt realizați din ipsos de modelaj pus între două foi de hârtie cartonată, destul de groasă, îmbibate și cu un strat de ceară, ceea ce le conferă rezistență la umiditate.

Avantaje rigips:

  • prețul mic;
  • ușurința la montaj;
  • grosimea ce nu depășește 15 cm (în medie);
  • se pot vopsi fără probleme cu vopsea lavabilă ca orice perete obișnuit, fără însă a fi nevoie de tencuială preliminară;
  • poate camufla trasee de instalații;
  • versatilitatea din punct de vedere al design-ului interior;
  • se pot refolosi la nevoie, deoarece au prinderi mecanice.

Dezavantaje rigips:

  • izolare fonică și termică deficitară (dacă nu se umplu gen sandwich) cu vată minerală;
  • nu susțin piese de mobilier grele (rafturi), dacă nu sunt combinați cu structuri metalice pe care se pot prinde obiectele respective.

Pereți de compartimentare pe structură metalică

Pereţii despărţitori interiori au, pe lângă rolul de separare a zonelor dintr-o incintă şi sarcini de protecţie contra:

  • incendiilor;
  • zgomotelor deranjante;
  • frigului.

Mai dificil de montat decât pereții de rigips, mai ales la nivelul îmbinărilor pereți – tavan, dar și la instalarea ușilor, ferestrelor, instalațiilor diverse, realizarea rosturilor (orizontale și verticale).

Unde se pot mai pot fi folosiți pereții de compartimentare

Pereţii interiori se mai pot întâlni la casa scărilor, și ca pereţi despărţitori între locuinţe (pereţi perimetrali), nu doar de separare a unei incinte în două sau mai multe zone.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram