Colecteaza si tu uleiul vegetal uzat

4 februarie 2016

In fiecare gospodarie se foloseste, la gatit, uleiul. Ce facem cu el dupa cateva prajeli succesive, aici este problema! Multi nu stiu ca uleiul vegetal, uzat, poate polua apa si solurile si este considerat un reziduu toxic.
Din anul 2010, Mare Nostrum a initiat o campanie, desfasurata la nivel national, care urmareşte implementarea unui nou concept pe piaţa din tara noastra: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valorificat in biodiesel.
Aceasta campanie este adresata in special persoanelor fizice, care in schimbul a 5 litri de ulei vegetal uzat adus la noi, primesc ca recompensa 1 litru de ulei vegetal, bun de folosit la gatit.

Suntem incantati ca din ce in ce mai multi oameni constientizeaza pericolul reprezentat de acest reziduu asupra mediului inconjurator si cu ajutorul a 79 de persoane am colectat, in 2015, 553 litri ulei vegetal uzat.
Uleiul uzat colectat la sediul Mare Nostrum este ridicat de catre STOEHR Mineral & Vegetal Oil si transformat in biocombustibil.
Uleiul vegetal uzat este nociv pentru mediu (daca este aruncat pe scurgerea de la chiuveta sau direct in natura), precum si pentru sanatatea voastra. Acesta duce la poluarea panzei freatice şi chiar a apei pe care o consumam. Un litru de ulei alimentar uzat polueaza un milion de litri de apa, atat cat consuma un adult in 14 ani de zile.
Fiind un deşeu, un reziduu, care rezulta in urma prajirii, uleiul alimentar vegetal (de floarea soarelui, porumb, masline, palmier etc.), daca este refolosit de mai mult de 2-3 ori, devine periculos pentru sanatatea umana. Astfel, favorizeaza apariţia celulelor cancerigene şi mareşte riscul de accidente vasculare cerebrale.

Mare Nostrum invita constantenii sa se alature acestei campanii si sa predea uleiul vegetal uzat! Astfel fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de resurse si la protectia mediului inconjurator, avand in acelasi timp si un beneficiu personal – 1 litru de ulei bun de gatit.

INFORMATII DE BACKGROUND

De-a lungul anilor, locuitorii au fost informaţi despre aceasta campanie atat cu ajutorul voluntarilor, a materialelor informative, cat şi cu ajutorul Caravanei Mare Nostrum ce s-a deplasat in Constanţa, Cumpana, Mangalia, Medgidia, Navodari şi Eforie, unde a informat locuitorii cu privire la necesitatea gestionarii durabile a uleiului uzat, facilitand colectarea uleiului uzat de la populaţie.
Cele mai receptive la acest proiect au fost şcolile, care au participat la concursurile destinate institutiilor de invatamant active in protejarea mediului inconjurator, concursuri numite “Si eu colectez separat uleiul vegetal uzat!”. Astfel, din 2010 si pana anul trecut, sute de elevi si zeci de profesori din instituţiile de invaţamant au colectat, pe parcursul anului scolar, uleiul vegetal uzat, pe care l-au predat catre Mare Nostrum, castigand diverse premii (containere de colectare selectiva, jocuri educative pe domeniu etc.).

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram