fbpx

Cle emai potrivite carti pentru copii in functie de varsta

Ce carte sa alegeti pentru un copil? Tipul lecturii depinde de varsta copilului? Ce etape sau etape sunt reperele din punct de vedere al lecturii?

Carti interactive, multitasking, ilustrate, cu metafore, cu enigme, fabule … cum sa alegi cel mai bun titlu dintre noutatile editoriale care apar in fiecare an?

Experientele timpurii cu cartile vor favoriza interesul copilului si le vor face parte din realitatea lui de zi cu zi. O realitate care, din pacate, ne ofera cele mai putin surprinzatoare date dintr-o societate in care accesul la lectura este practic nelimitat: 47% din populatie nu au citit niciodata sau aproape niciodata.

Criterii de care trebuie sa tinem cont, pe langa varsta, atunci cand alegem o carte.

La fel cum nu putem selecta o carte pentru un adult in functie de varsta , nu ne putem baza doar pe varsta copilului cand vine vorba de cumpararea unei carti. Desi in stadiile incipiente ale vietii unui bebelus, criteriile raspund mai mult stereotipurilor bazate pe psihologie, odata cu trecerea timpului, fiecare copil isi dezvolta trasaturile psihologice si asta face ca tipul de lecturi adecvate sa varieze, tematica si aspectele sale formale sau de continut.

De la anumite varste (10, 11 ani incoace) criteriile utilizate pentru selectarea lecturii vor raspunde mai degraba gusturilor personale care sunt percepute la copil, personajul sau, astfel incat vor exista copii carora le place lectura legata de natura, fictiune, aventura etc.

Etapele lecturii dupa varsta.

Piaget defineste cele patru etape de baza ale dezvoltarii evolutive a fiintei umane , cu toate acestea, Pedro D. Cerrillo este cel care stabileste unele etape de lectura in functie de varsta, care a devenit un model prin care sectorul editorial este ghidat. Etapele de citire acceptate in mod normal sunt:

De la 0 la 2 ani . Etapa senzorial-motorie. Este momentul amintirilor, melodiilor, sirurilor mici … De asemenea, sa introducem primele jocuri de carte si carti de panza si carton.

De la varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani . Etapa preoperationala La aceasta varsta pot incepe sa se bucure de albumele si povestile ilustrate insotite de un adult.

De la varsta cuprinsa intre 6 si 9 ani . Prima etapa a operatiunilor concrete. In general, este timpul sa incepeti cu carti scurte pe care le puteti citi singuri. Vezi carti si autori.

De la 9 la 11 ani. A doua etapa a operatiunilor concrete. Pe langa povestile putin mai lungi, este timpul sa introduceti carti pe teme de cunostinte care va atrag atentia (dinozaurii, Egiptul, mediul …)

De la 12 la 14 ani. Stadionul operatiunilor formale. Literatura de mister, aventura, avertismente sentimentale se desprind.

De la 15 ani . Etapa de maturare. In aceasta faza de dezvoltare a lecturii depline, si un adolescent care a finalizat toate fazele anterioare, ar trebui sa poata face fata oricarei lecturi adulte fara discriminarea subiectilor. Cele mai potrivite carti adolescenti de citit sunt cele cu povesti similare cu cele pe care le traiesc adolescentii sunt esentiale pentru a genera identificarea si apropierea de lectura. Cu alte cuvinte, cu cat cartea este mai legata de o anumita experienta sau subiect de interes, cu atat este mai mare succesul.